Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης

Ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης έφυγε άδικα από κοντά μας σε ηλικία 37 χρονών. Στις τελευταίες στιγμές του είχε κοντά την οικογένεια του.

Το νήμα της ζωής του Ανδρέα Κιλιγκαρίδη κόπηκε οριστικά εδώ και λίγη ώρα στο Μπίντκος της Πολωνίας. Ο κορυφαίος αθλητής της χώρας μας στο κανόε καγιάκ έδινε εδώ και μια εβδομάδα άνιση μάχη με τον θάνατο.
Οι γιατροί του πολωνικού νοσοκομείου είχαν ενημερώσει την οικογένεια του και τον πρόεδρο της ομοσπονδίας κανόε καγιάκ, Αντώνη Νικολόπουλο πως ο 37χρονος άνδρας ήταν κλινικά νεκρός. Βάσει της νομοθεσίας έπρεπε να τον αποσυνδέσουν από τα μηχανήματα.
Παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδίας να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο σε γειτονική χώρα, οι προσπάθειες δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Τις διέκοψε η είδηση του θανάτου του.
Στις τελευταίες στιγμές της ζωής του ήταν κοντά του η γυναίκα του, η οποία κοιμόταν στο νοσοκομείο εδώ και μια εβδομάδα. Από τότε που ταξίδεψε άρον άρον στην Πολωνία για να βρεθεί κοντά στον άνδρα της, στη μάχη που έδινε για να παραμείνει στη ζωή.
Ο ομογενής από τη Ρωσία που ήρθε στην Ελλάδα από τον Πόντο πριν από περίπου είκοσι χρόνια άφησε πίσω τη γυναίκα του και δύο ανήλικα παιδιά. Οι άνθρωποι της ομοσπονδίας βρίσκονται κοντά στην οικογένεια και θα παραμείνουν πάντα κοντά για να βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστούν.
Οφείλει και το ελληνικό κράτος να παράσχει ό,τι χρειάζεται η οικογένεια και να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του Κιλιγκαρίδη με έναν τρόπο που θα ήθελε και ο ίδιος: Να βοηθήσει τους νέους αθλητές που δραστηριοποιούνται στο κανόε καγιάκ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο επομενος στόχος του, να ασχοληθεί με την προπονητική και την ανάδειξη των διαδόχων του.
Ο Κιλιγκαρίδης είχε ταξιδέψει με την εθνική ομάδα στην Πολωνία για να αγωνιστεί στο παγκόσμιο κύπελλο σπριντ στο Πόζναν. Κατέρρευσε στο δωμάτιο που διέμενε στις 4 Ιουνίου και τον αναίσθητο αθλητή βρήκε ο συναθλητής του, Μιχάλης Παπασάββας.
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν πως επρόκειτο για εγκεφαλικό ανεύρυσμα. Του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να οδηγηθεί ο αδικοχαμένος αθλητής στο χειρουργείο. Σύμφωνα με την ομοσπονδία ο Κιλιγκαρίδης είχε υποβληθεί σε εξετάσεις προτού αναχωρήσει για την Πολωνία.
Το όνειρο του ήταν να ολοκληρώσει την καριέρα του με ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν κατάφερε να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και αρκέστηκε στις τρεις συμμετοχές και στην 11η θέση στην Αθήνα και στο Πεκίνο στο σπριντ (Ήρεμα Νερά).
Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας από το 1994 μέχρι και το 2012 με τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμαριάς, 4ος παγκόσμιος πρωταθλητής το 2006 και 5ος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008.
Ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης υπήρξε σπουδαίος αθλητής σε ένα ολυμπιακό άθλημα που διεξάγεται μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες και από την πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος του Έλληνα φιλάθλου.
Όπως χιλιάδες αθλητές στη χώρα μας έκανε προπόνηση σε τραγικές συνθήκες, μέσα στη βροχή, μέσα στο κρύο. Δεν εξέφρασε ποτέ παράπονο στις λίγες φορές που του ζητήθηκε μια δήλωση, μια συνέντευξη. "Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον για μένα", ήταν η απάντηση του τις δύο ή τρεις φορές που τον είχαμε ενοχλήσει στο παρελθόν.
Η σωρός του αναμένεται να μεταφερθεί πίσω στην Ελλάδα για να ταφεί στη Θεσσαλονίκη.
"Όλοι θα θυμούνται έναν άνθρωπο χαμογελαστό"
Η ελληνική ολυμπιακή επιτροπή (ΕΟΕ) εκφράζει τη θλίψη της για τον άδικο χαμό του Ανδρέα Κιλιγκαρίδη. Η ανακοίνωση της ΕΟΕ αναφέρει τα παρακάτω:
"OΠρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, το Προεδρείο και τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τη μεγάλη απώλεια του Ανδρέα Κιλιγκαρίδη.
Ο πρωταθλητής του κανόε καγιάκ, εκτός από τις εξαιρετικές του αθλητικές επιδόσεις,διακρίθηκε για το ήθος και την προσωπικότητα του, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους τους ανθρώπους του ελληνικού αθλητισμού.
Όλοι θα θυμούνται έναν σπουδαίο αθλητή, ένα σωστό οικογενειάρχη, έναν άνθρωπο χαμογελαστό που αποτελούσε πρότυπο για όλους τους νεότερους αθλητές και έδινε συνεχώς το σωστό παράδειγμα με τη συμπεριφορά του, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων.
Τις δύσκολες αυτές στιγμές, πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό της συζύγου του και των δύο παιδιών που έχασαν τόσο ξαφνικά και απροσδόκητα τον δικό τους άνθρωπο.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει".
http://www.sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: