Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Υποχρεωτική στρατιωτική θητεία γυναικών στη Νορβηγία

Υποχρεωτική στρατιωτική θητεία γυναικών στη Νορβηγία
Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας αποφάσισε την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών από το 2015. Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών από εθελοντική που ίσχυε μέχρι σήμερα. Με αυτό τον τρόπο η Νορβηγία κατέστη η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και για τα δύο φύλα.

H υπουργός Άμυνας είπε «σήμερα είναι μια ιστορική μέρα» και πρόσθεσε «το γεγονός ότι οι γυναίκες θα είναι πλέον σε θέση να συμβάλουν άμεσα στην αμυντική ικανότητα της χώρας είναι σημαντικό, τόσο για το Νορβηγικό Στρατό όσο και για τον ίδιο τον εαυτό τους». Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών: «Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι υποχρεωτική και για τις γυναίκες, ελπίζω και άλλα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας».

Η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας είναι 6 μήνες για την εθνοφρουρά και 12 μήνες για το Στρατό, το Ναυτικό και την Αεροπορία. Επί δεκαετίες, η νορβηγική κυβέρνηση έχει λάβει διάφορα μέτρα για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην κοινωνική και οικονομική ζωή του κράτους. Η αντικατάσταση της εθελοντικής υποχρέωσης στη στρατιωτική θητεία με την υποχρεωτική αποτελεί ένα βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών στις υποχρεώσεις του κράτους. Σημειώνουμε ότι οι Ισραηλίτισσες είναι υποχρεωμένες να υπηρετούν στο στρατό, πλέον θα είναι και οι Νορβηγίδες, οι οποίες το βλέπουν σαν ολοκλήρωση της χειραφέτησής τους.

Θέση της Χρυσή Αυγής είναι η υποχρεωτική στράτευση ανδρών και γυναικών (με εξαίρεση τις μητέρες) στα 18 έτη για 14 μήνες. Εκ νέου άνοιγμα των φακέλων με τις απαλλαγές και αυστηρές ποινές σε όσους απέφυγαν την στράτευση με μη νόμιμο τρόπο. Οι γυναίκες θα καλύπτουν μη μάχιμες θέσεις σε αστικά κέντρα (εκτός αν ζητήσουν εθελοντική μετάταξη) και όλοι οι άνδρες θα υπηρετούν το σύνολο της θητείας τους σε μάχιμες μονάδες της παραμεθορίου.
http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: