Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Τσουνάμι από τον σεισμό στην Κρήτη!

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTnSzk-XI6Kzmt17J9TPVXn-L9ZqGzdwyDANWgqyIxeTME6tavI

Τσουνάμι προκάλεσε ο σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο 77 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τυμπακίου στην Κρήτη.

Το φαινόμενο καταγράφηκε για πρώτη φορά επιστημονικά στην Ελλάδα μέσω του παλιρροιογράφου που έχει εγκατασταθεί από το Εθνικό Αστεροσκοπείο στη Γαύδο.


Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή-ερευνητή, προέδρου του ΕΛΚΕΘΕ, Κώστα Συνολάκη, στο Έθνος, το τσουνάμι που είχε «φούσκωμα» 3 περίπου εκατοστά έγινε αντιληπτό από

λουόμενους και απλώθηκε σε ολόκληρο το νότιο παραλιακό μέτωπο της Νότιας Κρήτης.

Όπως τόνισε, ήταν η πρώτη επίσημη επιστημονική καταγραφή στην Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «τέτοιοι σεισμοί που γίνονται στο Ελληνικό Σεισμικό Τόξο δημιουργούν τσουνάμι και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί εάν ένας σεισμός διαρκέσει πάνω από μισό λεπτό είναι ένδειξη ότι θα ακολουθήσει τσουνάμι».


Σημειώνεται ότι η Κρήτη, που βρίσκεται σε μια ευαίσθητη σεισμογενή περιοχή, διαθέτει μόνο δύο παλιρροιογράφους στη Γαύδο και στην Κίσσαμο των Χανίων, ενώ για την πλήρη κάλυψή της απαιτούνται συνολικά 8 παλιρροιογράφοι και ανάλογες εγκαταστάσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Σητεία, Ιεράπετρα, Γαϊδουρονήσι, Τυμπάκι, Σφακιά.



econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: