Αποστολή «επείγουσας υλικοτεχνικής και εξοπλιστικής βοήθειας» προς τους αντάρτες ώστε να μπορούν αντιμετωπίζουν τις «ωμές επιθέσεις του καθεστώτος» αποφάσισαν οι «Φίλοι της Συρίας» που συνεδρίασαν στο Κατάρ, κατά πλειοψηφία. Διαφώνησε, πάντως η Τουρκία και η Γαλλία.
Η Γαλλία απαίτησε να υπάρξουν περισσότερες εγγυήσει από τους αντάρτες προτού προχωρήσει ο εξοπλισμός τους με βαρύ οπλισμό από τις χώρες της Δύσης.
Μάλιστα, προς υποστήριξη του επιχειρήματός της, πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες προελάσεις των συριακών δυνάμεων του Άσαντ δε σημαίνουν ότι ο ηγέτης της χώρας οδεύει προς μια πλήρη επικράτηση.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ζήτησε να διασφαλιστεί ότι τα όπλα που θα δοθούν στους αντάρτες από τους υποστηρικτές τους, δεν θα στραφούν κάποια στιγμή εναντίον των δυτικών, όπως έγινε στο Αφγανιστάν και στην Λιβύη.
Το θέμα είναι από που θα περάσει η βοήθεια, αν επιμείνει ο Ρ.Τ.Ερντπγάν στην άρνηση.
Η στρατιωτική βοήθεια, τονίζουν, θα διοχετευθεί μέσω του ανώτατου συριακού στρατιωτικού συμβουλίου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τον οποίο άλλωστε αναγνωρίζουν σαν νόμιμο συνομιλητή.
Στην ομάδα των 11 χωρών «Φίλων της Συρίας» περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιορδανία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με την παροχή βοήθειας διαφώνησαν δύο χώρες.
Οι Φίλοι της Συρίας ζητούν επίσης «οι Ιρανοί και η Χεζμπολάχ να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη σύγκρουση» στη Συρία. Σίγουρα περισσεύει το θράσος στους δυτικούς...
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είπε ότι «οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν εδώ, η καθεμιά με τον τρόπο της, η καθεμιά επιλέγοντας τη δική της προσέγγιση, θα αυξήσουν το μέγεθος της βοήθειάς τους στην πολιτική και στρατιωτική αντιπολίτευση».
Πάντως, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία και τη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης Γενεύη ΙΙ τον Ιούλιο που ελπίζεται να οδηγήσει σε πολιτική λύση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρωθυπουργός του Κατάρ που υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης στη Συρία και τερματισμού του εμφυλίου πολέμου είναι να εξοπλιστούν οι αντάρτες που πολεμούν τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Κατά τον σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι, πολιτική διευθέτηση «δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν υπάρξει ισορροπία επί του εδάφους ώστε το καθεστώς να δεχτεί να διαπραγματευτεί» για την ειρήνη. Ζήτησε δε από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο να υιοθετήσουν «οδικό χάρτη με ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα εγγυάται μια ειρηνική διευθέτηση».
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πλέον ανοίγει η πόρτα του τρελοκομείου και το μόνο βέβαιο είναι πως η κίνηση αυτή δεν υπαγορεύετι από το συμφέρον του λαού της Συρίας
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, τον οποίο στηρίζουν οι «Φίλοι», έχει δηλώσει ότι έχει παραλάβει όπλα προηγμένης τεχνολογίας και ότι θα ζητήσει και άλλα κατά τη σύνοδο της Ντόχας.
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών κατά 40% επί της πρώτης κλίμακας των 10.000 λιρών Συρίας (50 δολάρια) στο μισθό των δημοσίων υπάλληλων και των στρατιωτικών και 20% στη δεύτερη κλίμακα των 10.000 λιρών. Προβλέπει επίσης αύξηση των συντάξεων.
Λόγω του εμφυλίου, αλλά και των διεθνών κυρώσεων, η οικονομία της Συρίας είναι στα πρόθυρα διάλυσης καθώς οι τιμές καταγράφουν μεγάλη αύξηση και ο πληθωρισμός καλπάζει ανεξέλεγκτα. Χαρακτηριστικά, στις αρχές της κρίσης, τον Μάρτιο του 2011, ένα αμερικανικό δολάριο ανταλλασσόταν προς 50 λίρες Συρίας και σήμερα ανταλλάσσεται προς 200 λίρες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου