Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟ ΖΟΥΓΚΛΑ.13,4% Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΡΙΤΗ.


Αιφνιδιάζει η διαπίστωση πως ένα 9,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει προς Χρυσή Αυγή. Ένα 5,9% διαρρέει προς το ΚΚΕ ενώ ένα εντυπωσιακό 13,3% των ψηφοφόρων δηλώνει δεν ξέρω δεν απαντώ ή ότι θα ψηφίσει λευκό ή άκυρο.

Συγκριτικός πίνακας των τελευταίων μετρήσεων ως προς την πρόθεση ψήφου.

Κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος από την πολιτική κρίση που ανέκυψε με το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ. Ούτε τα κόμματα της συμπολίτευσης, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε και η ΔΗΜΑΡ που την τελευταία στιγμή απεσύρθη του κυβερνητικού σχήματος. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν στην Διαδικτυακή Ψηφοφορία σε ένα ποσοστό της τάξεως του 53% τάσσονται υπέρ της κατάργησης της ΕΡΤ και της δημιουργία μιας νέας Δημόσιας Τηλεόρασης. Οξύμωρο; Όχι και τόσο αν κανείς λάβει υπ’ όψιν του ότι οι αρνητικές θέσεις των πολιτών στην υπόθεση της ΕΡΤ ΑΕ αφορούν τον τρόπο της διαχείρισης του ζητήματος και όχι αυτή καθεαυτή η απόφαση για την κατάργηση της.

Η Νέα Δημοκρατία ωστόσο εξέρχεται ενισχυμένη από την πρόσφατη κρίση έστω και εάν ασκείται έντονη κριτική από τους πολίτες στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το ζήτημα. Ενισχυμένη είναι η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα με αρκετή διαφορά σε ποσοστό από την τελευταία διαδικτυακή μέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Ενισχυμένο εξέρχεται και το ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΔΗΜΑΡ από την υπόθεση αυτή. Με χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζεται για δεύτερη συνεχή μέτρηση η Χρυσή Αυγή ενώ χαρακτηριστικό είναι ως προς τις εξελίξεις το βάλτωμα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αποκομίζει κανένα όφελος από τις πρόσφατες διεργασίες.

Πώς είδαν οι πολίτες την υπόθεση της ΕΡΤ ΑΕ
Αξιολογώντας την στάση του Αντώνη Σαμαρά ως προς το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης το 54% των πολιτών που ψήφισαν στην Διαδικτυακή Μέτρηση κρίνει από αρνητικά έως και πολύ αρνητικά τον πρωθυπουργό.





Το 43% εκτιμά την στάση του πρωθυπουργού ως θετική ή πολύ θετική.

Αρνητικές είναι και εκτιμήσεις των πολιτών για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το 55% κρίνει την στάση του αρνητική έως πολύ αρνητική.



Εξαιρετικά αρνητικές γνώμες για την στάση του στην υπόθεση της ΕΡΤ ΑΕ και στην πολιτική κρίση που ακολούθησε συγκεντρώνει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Είναι αυτός μάλιστα που συγκεντρωτικά εισπράττει τις περισσότερες αρνητικές εκτιμήσεις σε ποσοστό που φθάνει το 71%.
Στο επόμενο ερώτημα οι πολίτες αξιολογούν την στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 65% εκτιμά ως αρνητική την στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας εκ θεμελίων αλλαγής στη λειτουργία αλλά και το concept της Δημόσιας Τηλεόρασης, καταδικάζουν το «μαύρο» στις οθόνες αλλά και δεν κατανοούν ούτε και επιβραβεύουν εκείνους που απαιτούν να συνεχίσει η ΕΡΤ ΑΕ να λειτουργεί όπως στο παρελθόν.
Πρόωρες εκλογές ή όχι;

Το επόμενο γράφημα καταγράφει την γνώμη των πολιτών ως προς το ενδεχόμενο διεξαγωγής προώρων εκλογών. Αν και η πλειοψηφία δεν τις επιθυμεί εντούτοις το ποσοστό βαίνει μειούμενο όσο περνά ο καιρός σε σύγκριση μάλιστα και με τις πολύ πρόσφατες Διαδικτυακές Μετρήσεις.
 
Το 51% δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, το 37% αντιθέτως δηλώνει πως πρέπει η χώρα να πάει άμεσα στις κάλπες ενώ ένα ισχυρό ποσοστό της τάξης του 9% αδιαφορεί.

Σχετικό με το προηγούμενο, είναι και το γράφημα που ακολουθεί και που καταγράφει την εκτίμηση των πολιτών για την βιωσιμότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος. Έτσι το 60% κρίνει ως μη βιώσιμη τη δικομματική κυβέρνηση που προέκυψε από την πολιτική κρίση ενώ το 31% μόλις την κρίνει βιώσιμη.
Απώλειες για όλα τα κόμματα της πρώην συγκυβέρνησης

Σε αντίθεση με ό, τι συμπεραίνεται από την πρόθεση ψήφου και τα τρία κόμματα της πρώην συγκυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) βγαίνουν με απώλειες από την κρίση όπως καταδεικνύει το επόμενο γράφημα και όπως δηλώνει το 53% των πολιτών – ψηφοφόρων.
Πολύ ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση των συμμετεχόντων στην Διαδικτυακή Μέτρηση ως προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αντίθετα με ό, τι θα ανέμενε κανείς μόνον το 22% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξήλθε ενισχυμένος από την κρίση ενώ το 28% πιστεύει πως η Κουμουνδούρου εξήλθε αποδυναμωμένη. Ωστόσο το 46% πιστεύει πως δεν συμβαίνει ούτε το ένα ούτε και το άλλο.
Στο επόμενο γράφημα καταγράφεται η γνώμη των πολιτών σχετικά με την κατάργηση και την προοπτική αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης. Το 53% λοιπόν των πολιτών τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ως έχει και τη δημιουργία μιας νέας Δημόσιας Τηλεόρασης. Ένα 7% δηλώνει πως το ζήτημα του είναι αδιάφορο ενώ το 37% διαφωνεί μα την κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ. 
Καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Με υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με προηγούμενες μετρήσεις ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται πρώτος εκ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Μειώνει μάλιστα την διαφορά από τον αδιαφιλονίκητο νικητή αυτής αναμέτρησης που είναι ο «κανένας».

Παράσταση νίκης

Ένα 50,7% πιστεύει πως αν διεξάγονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή η Νέα Δημοκρατία θα ήταν πρώτο κόμμα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία σε όλες τις πρόσφατες Διαδικτυακές Μετρήσεις τoυ zougla.gr. Με 34,1% έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν τα άλλα κόμματα. Ένα 4,2% πιστεύει πως πρώτο κόμμα θα ήταν η Χρυσή Αυγή.
Πρόθεση Ψήφου

Η Νέα Δημοκρατία ενισχύει το ποσοστό της σε σύγκριση με την προηγούμενη Διαδικτυακή Μέτρηση. Κέρδη αποκομίζουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Σταθερά δεύτερος με μειωμένα ποσοστά ως προς τις προηγούμενες μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδυναμωμένη αλλά πάντα με διψήφιο ποσοστό και στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή.
Χαμηλό είναι το ποσοστό της αποχής (1,2%), πλησιάζει το 10% το ποσοστό των αναποφάσιστων, στο 2,9% τα λευκά και τα άκυρα. Παρών δηλώνει το ΛΑΟΣ με ένα 1,5%, καλό ποσοστό του ΕΠΑΜ με 1,8% στο 1% οι Οικολόγοι, μειωμένο συγκριτικά με προηγούμενες μετρήσεις το ποσοστό του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ με 0.5%.

Συσπειρώσεις

Ενισχύεται ο βαθμός συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινείται η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα στην Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση φθάνει το 77,4% με σημαντικότερη διαρροή ψηφοφόρων προς την Χρυσή Αυγή και με δείκτη 8,6%.

Η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξης του 56,4%.

Αιφνιδιάζει η διαπίστωση πως ένα 9,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει προς Χρυσή Αυγή. Ένα 5,9% διαρρέει προς το ΚΚΕ ενώ ένα εντυπωσιακό 13,3% των ψηφοφόρων δηλώνει δεν ξέρω δεν απαντώ ή ότι θα ψηφίσει λευκό ή άκυρο.

Συγκριτικός πίνακας των τελευταίων μετρήσεων ως προς την πρόθεση ψήφου.

http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: