Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Σε δραματικά νούμερα η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα!!



Όλο και περισσότερα παιδιά μπορεί να απειληθούν από την φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της οικονομικής κρίσης, προειδοποιεί σήμερα η υπηρεσία της ΕΕ για την Προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) σε έκθεσή της, στην οποία επισημαίνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δραματική.

"Η φτώχεια των παιδιών αποτελεί ένα όλο και πιο ανησυχητικό ζήτημα στην ΕΕ", επισημαίνει η FRA στην ετήσια έκθεσή της, η οποία επικεντρώνεται στην κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ. Το 2012 τα κράτη μέλη όφειλαν να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν κρούσματα υποσιτισμού, αλλά όφειλαν επίσης να κάνουν και δημοσιονομικές περικοπές, οι οποίες είχαν "σημαντικές συνέπειες" στα παιδιά στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών, αποκαλύπτει η έκθεση αυτή.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ για το 2011, το 27% των παιδιών που ζουν στην ΕΕ απειλούνταν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Το ποσοστό αυτό είναι πιο υψηλό από ότι αυτό που αφορά τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τα παιδιά σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, είτε λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των οικογενειών είτε λόγω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών των κρατών.
Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική. Η έκθεση απηχεί σε αυτό το θέμα τις παρατηρήσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία εξέφρασε τις "έντονες ανησυχίες" της όσον αφορά "το δικαίωμα στη ζωή, στην επιβίωση και στην ανάπτυξη" των παιδιών και των εφήβων, οι οικογένειες των οποίων χάνουν απότομα τα εισοδήματά τους και την πρόσβασή τους στις κοινωνικές υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από το κράτος, κυρίως την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση. Η έκθεση της FRA επικαλείται άλλη μια μελέτη του Έλληνα Συνηγόρου του Παιδιού προς την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αποκαλύπτει μια αύξηση στον αριθμό των παιδιών που επαιτούν ή που εργάζονται ως πλανόδιοι πωλητές. Τον Μάρτιο του 2012 επισημαίνονται στην έκθεση οι ανησυχίες όσον αφορά την φτώχεια των παιδιών και τον υποσιτισμό, αποκαλύπτοντας περιπτώσεις μαθητών που λιποθύμησαν στο σχολείο.
Οι συνέπειες του μνημονίου στην Ελλάδα είναι δραματικές σε κάθε τομέα.Σε μια χώρα που το δημογραφικό πρόβλημα έχει εκτιναχθεί στα ύψη, οι Ελληνικές οικογένειες αναγκάζονται να φυτοζωούν ενώ συνήθως πάνω από ένα μέλος είναι άνεργο. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που τα Ελληνόπουλα λιποθυμούν μέσα στην τάξη λόγω ασιτίας. Απαιτείται άμεση καταγγελία του επαχθούς χρέους αλλά και στροφή στην πρωτογενή παραγωγή για άμεση καταπολέμηση της ανεργίας. Βασικές, επίσης, είναι και οι φορολογικές ελαφρύνσεις για όλα τα ζευγάρια που αποκτούν παιδί. Δυστυχώς τα νέα φορολογικά μέτρα της συγκυβέρνησης χτυπούν την οικογένεια, αντί να την ενισχύουν, απτή απόδειξη του εθνομηδενισμού του πολιτικού συστήματος.

xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: