Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Νικόλαος Σιαλμάς: Έπεσε υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα που η κυβέρνηση απεμπολεί

Νικόλαος Σιαλμάς: Έπεσε υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα που η κυβέρνηση απεμπολεί
Σαν σήμερα, πριν από 21 χρόνια, ο υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς έπεσε στο καθήκον της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Πολλοί ακόμη αεροπόροι και πριν, αλλά και μετά, όπως ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έπραξαν το ίδιο. Έδωσαν το αίμα τους για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων.
Εθνική κυριαρχία που παρέδωσε ο ΓΑΠ στην τρόικα με την υπογραφή της εγκληματικής συμφωνίας του μνημονίου το 2010, αλλά και συνεχίζει να εκχωρεί η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας αποφάσεις αφοπλισμού της χώρας και επιτρέποντας στην Τουρκία να αλωνίζει στο Αιγαίο, είτε από αέρος είτε από θαλάσσης.
Για όσους ξέχασαν, ο 27χρονος υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς σκοτώθηκε ανοιχτά του Αγίου Ευστρατίου, τις πρωινές ώρες (9:17) της 18ης Ιουνίου του 1992 σε αποστολή αναχαίτισης. Σε άνιση εικονική αερομαχία με τα σύγχρονα τουρκικά F-16 εκείνος προσπάθησε να παλέψει με το Mirage F-1 CG. Έδωσε τη ζωή του για την Πατρίδα και οι πολιτικοί του αρνήθηκαν τα κατάλληλα όπλα για να αντιμετωπίσει τον εισβολέα. Τα Mirage F-1 CG των 342 και 334 ΜΠΚ υπηρετούσαν μέχρι και τον Ιούνιο του 2003 επειδή η Ελλάδα δεν διέθετε αρκετά κονδύλια σε σχέση με την τουρκική αεροπορική απειλή για να αντικαταστήσει στις προωθούμενες Μοίρες αναχαίτισης με μαχητικά «τρίτης» γενιάς τα παλαιότερα F-1 CG τα οποία έπρεπε να έχουν αποσυρθεί 15 χρόνια μετά την προμήθεια τους.
Τα πρώτα αεροσκάφη «τρίτης» γενιάς, F-16 και Mirage 2000, άρχισαν να παραλαμβάνονται από την Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η προμήθεια τους καθυστέρησε και αντί να γίνει το 1980 έγινε το 1987 και το 1988. Τότε που ήδη η αεροπορία της Τουρκίας πετούσε ήδη τρία χρόνια με F-16 στο Αιγαίο. Είχε συμπληρώσει την δύναμη των 120 F-16 και είχε αρχίσει να αποκαθιστά την ισορροπία στο Αιγαίο και σιγά-σιγά να παίρνει την πολύτιμη εμπειρία της αναχαίτισης.
Είκοσι ένα χρόνια μετά το θάνατο του ήρωα Νικόλαου Σιαλμά η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις διολισθαίνουν στην ίδια, αλλά πολύ χειρότερης μορφής κατάσταση. Οι Τούρκοι έχουν πάρει σημαντικό… κεφάλι στην ποιοτική και ποσοτική αεροπορική δύναμη, ενώ ετοιμάζονται να ξεφύγουν εντελώς με την παραλαβή των νέων αεροσκαφών F-35. Κι εμείς στην Ελλάδα πανηγυρίζουμε γιατί καταφέραμε να περάσουμε από τη Βουλή κάποια κονδύλια για τη συντήρηση των υπαρχόντων μαχητικών αεροσκαφών και εξασφαλίσαμε μία ποσότητα καυσίμων για να μπορούν να πετάνε.
Επιτρέπουμε δε στην Τουρκία αυτά που έκανε τη δεκαετία του ’80 στον αέρα να τα κάνει σήμερα στη θάλασσα. Την αφήνουμε δηλαδή να κάνει ανενόχλητη «κρουαζιέρες» στο Αιγαίο μέχρι τις ακτές της ανατολικής Αττικής και απλά παρακολουθούμε το γύρω των Κυκλάδων με υψωμένη την ημισέληνο. Τους αφήνουμε να διαμορφώνουν «πεποίθηση νίκης» όπως είπαν και οι ναύαρχοι. Εκ των υστέρων βέβαια.
Οι Έλληνες πολιτικοί υπακούοντας στις εντολές της τρόικας οδηγούν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε πλήρη αφοπλισμό και τα στελέχη σε εξαθλίωση. Ο Νικόλαος Σιαλμάς επιχείρησε να αντιμετωπίσει τα τουρκικά F-16 με Mirage F-1 CG. Οι αεροπόροι μας τα επόμενα χρόνια με τι;
Όσον αφορά στον ήρωα Νικόλαο Σιαλμά θυμίζουμε κάποια από τα λόγια του πατέρα του όταν αντίκρισε το μνημείο στον Αη Στράτη που «φωτίζει» τον υγρό τάφο του. «...Θυμάμαι που από πιτσιρικάς μού έλεγε: “Θα με γράψουν με μεγάλα γράμματα! Θα φτάσω ψηλά!” Όμως, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι εννοούσε. Πιστεύαμε ότι το έλεγε επειδή θα έμπαινε στη Σχολή Ικάρων. Πού να καταλάβουμε τι ήθελε να μας πει τότε, μιλώντας γι’ αυτά τα μεγάλα γράμματα...».
Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος. Αιωνία του η μνήμη!
http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: