Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

1Σε αλβανικό έντυπο φιλοξενείται επιστολή από την «Εθνική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας» που έχει έδρα το ναό της Παναγίας (Shën Maria) στην πόλη Ελπασάν, η οποία απευθύνεται προς τον Αμερικανό πρέσβη στα Τίρανα, Αλεξάντερ Άρβιζου, στην οποίο κατηγορείται ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος για"αντι-αμερικανισμό" και "αντι-αλβανισμό" και απαιτείται η καθαίρεσή του.
Επισημαίνεται ότι οι λεγόμενοι «Εθνικοί Αλβανοί Ορθόδοξοι», οι οποίοι εδώ και χρόνια προσπαθούν να εκδιώξουν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, λόγω της ελληνικής καταγωγής του, τον κατηγορούν για άλλη μια φορά και ζητούν για την υλοποίηση του σκοπού τους, την βοήθεια της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα.

«Κύριε Πρέσβη», γράφει η επιστολή του εφημέριου της εκκλησίας της Παναγίας του Ελμπασάν ο οποίος πρωτοστατεί στους Ορθόδοξους εθνικιστές Αλβανούς, «θα ήθελα να εκφράσω το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μου για τη θετική συμβολή σας, στη χώρα μου, αλλά στους Αλβανούς πιστούς Ορθόδοξους.

»Ζητάμε την ευλογία του Θεού για εσάς και για το αλβανικό έθνος, στην υλοποίηση των κοινών φιλοδοξιών στην αναδυόμενη περιοχή των Βαλκανίων για διαρκή ειρήνη...

»Αισθανόμαστε την υποχρέωση να σας κάνουμε μια σύντομη ενημέρωση για την φυσική σύγκρουσή μας με τον επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας που εδρεύει στα Τίρανα , και συγκεκριμένα με τον Αναστάσιο Γιαννουλάτο, Έλληνα πολίτη, που είναι προκαθήμενος της Εκκλησίας.

»Η ελληνική πολιτική επιρροή στην αλβανική πολιτική σκηνή, έχει κάνει αυτό το άτομο να γίνει τελικά Αρχιεπίσκοπος. Είμαστε ανήσυχοι για αυτόν, γιατί δεν εκτελεί τη θρησκευτική αποστολή του, αλλά προσπαθεί κάποιες άλλες εθνικές μειονότητες να τις παρουσιάσει ως ελληνικές.

»Έχουμε αποδείξεις ότι το εν λόγω πρόσωπο συνεργάζεται και χρηματοδοτείται από ομάδες που απαιτούν εδάφη από τη Νότια Αλβανία, χρησιμοποιώντας τη θρησκευτική αποστολή.
»Κάθε προσπάθεια, να καθαιρεθεί αυτό το άτομο έχει αποτύχει, λόγω της παρέμβασης του ελληνικού κράτους στο Συμβούλιο της Ευρώπης, χρεώνοντας στην Αλβανία παραβιάσεις των διεθνών προτύπων. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις το ελληνικό κράτος έχει εκδιώξει μετανάστες».

Πιο κάτω θα σημειώσει:

» Ο Anastas Janullatos επιδιώκει πάση θυσία να εφαρμόσει στην Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία ένα θρησκευτικό δόγμα Ελλήνων αγίων, Ρώσων και Σέρβων κλπ. Σκοπός του είναι να κάνει τους Αλβανούς Ορθόδοξους, να αισθάνονται διαφορετικά από τους άλλους και να αποκτήσουν πεποιθήσεις και νοοτροπίες στην υπηρεσία της ελληνικής Ορθοδοξίας», σημειώνεται μεταξύ των άλλων στο δημοσίευμα.
http://www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: