Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Η ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ!

Panic
ΑΙΣΧΡΟΙ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΚΟΙ: Παπαρολογούν ότι βγαίνουμε από το τούνελ, ότι έρχεται η ανάκαμψη και ανακόπτεται η ανεργία. Το παρακάτω ρεπορτάζ τα λέει όλα.
Το αναλυτικό ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας "Εξπρές", αναφέρει χαρακτηριστικά: Σε βαθύτερη ύφεση της τάξης του 5,6%, έναντι προβλέψεων για 5,3%, βρέθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 η ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται (σε τρέχουσες τιμές) στα 41,888 δισ. ευρώ ή σε επίπεδα χαμηλότερα και από το Α' τρίμηνο του 2005 (44,206 δισ. ευρώ). Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), που δημοσιοποίησε χθες τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ, αναθεώρησε επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση 5,3% το Α' τρίμηνο, καθώς, προέκυψαν νέα στοιχεία, που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά, είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Μαρτίου εισαγωγών και εξαγωγών), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κύριοι λόγοι για την πτώση του ΑΕΠ κατά 5,6% είναι η περαιτέρω μεγάλη μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Ειδικότερα, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,7% και η συνολική καταναλωτική δαπάνη (συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Κυβέρνησης) παρουσίασε μείωση 8,3%. Ενώ, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 11,4%. Στον αντίποδα, η μείωση κατά 22,9% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντιστάθμισε εν μέρει την πτώση του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εμφάνισαν μείωση 2,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,9% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 12,4%). Ενώ, μείωση 7,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 5,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών 17,8%).
Με ενδιαφέρον αναμένεται η πορεία του ΑΕΠ τόσο για εφέτος, όσο και για το 2014, με δεδομένη τη διχογνωμία στις προβλέψεις από τη μια πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την άλλη του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ. Το υπουργείο και η Κομισιόν, εκτιμούν ότι εφέτος το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,2% συνολικά, για να περάσει σε θετικό πρόσημο (+0,6%) το επόμενο έτος, Αντίθετα, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,9% εφέτος και συνέχιση της ύφεσης και το 2014, με μείωση του ΑΕΠ κατά 1,4%. Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ κινείται και ο ΟΟΣΑ, που προβλέπει ύφεση της τάξης του 1,2% για το 2014.
http://www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: