Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Νέες μειώσεις στις αποδοχές των στελεχών των ΕΔ σε ποσοστό 20% από το 2014!!

Στην κυβέρνηση είναι πλέον σαφές ότι έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα σε ότι αφορά την πολιτική ασφάλειας ή πιστεύουν ότι η λέξη "ασφάλεια" δεν έχει σχέση με το προσωπικό.
Πέντε ημέρες μετά το δημοσίευμα που αναφερόταν στην συνομιλία που φερόταν να είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο στο περιθώριο του τελευταίου ΚΥΣΕΑ η συνομιλία αυτή δεν έχει διαψευστεί.
Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς όντως είπε τα απίστευτα: Ότι έγιναν τόσο συντριπτικές μειώσεις στις αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών (αλλά και των αποστράτων) για να μην υπάρχουν απολύσεις "όπως έγινε σε άλλες χώρες".
Κατ'αρχήν σε καμία άλλη χώρα ΜΟΝΙΜΑ στελέχη δεν απολύθηκαν. Αν εννοούν τους ΕΠΟΠ στην Γαλλία, αυτοί δεν απολύθηκαν, απλά δεν αναθεώθηκαν τα συμβόλαιά τους που έληξαν.
Αλλά είναι ντροπή και όνειδος να τίθεται με εντολή ξένων (τρόικα...) θέμα απόλυσης Ελλήνων στελεχών των ΕΔ.
Αλλά αυτά αφορούν αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Θα περιμέναμε, τουλάχιστον η κυβέρνηση να κάνει ότι μπορεί για να κλείσει τις πληγές που άνοιξε στην εθνική άμυνα.
Δεν μλάμε για τις διαθεσιμότητες των μέσων (50% στα αεροσκάφη, 67% στα πολεμικά πλοία, όπως καταδείχθηκαν στις ασκήσεις ΗΝΙΟΧΟΣ και ΚΑΤΑΙΓΙΣ 13.
Μιλάμε για τα στελέχη, αυτούς που κρατάνε τα όπλα.
Κατ'αρχήν ερημώνουν από αξιωματικούς της ΕΔ. Η μείωση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές έφτασε έως και το 55% μέσα σε τρία χρόνια.
Από εκεί και πέρα εγκύκλιος που εστάλη στα υπουργεία από τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταικούρα προβλέπει μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 272,5 εκατομμύρια ευρώ το 2014 σε σχέση με το τρέχον έτος (και επιπλέον μείωση των εξοπλιστικών δαπανών κατά 167 εκατ. ευρώ).
Από πού θα προκύψουν αυτές οι περικοπές; Αν επιχειρηθεί μείωση του μισθολογικού κόστους τότε μιλάμε για περικοπές της τάξεως του 20% για τα εν ενεργεία στελέχη από τις αρχές του νέου έτους.
Το defencenet.gr είχε αποκαλύψει πώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πετσόκοψε τους μισθούς των στρατιωτικών προκαταβολικά και αντί να τους μειώσει κατά 78 εκατ. ευρώ τους μείωσε κατά 138 εκατ. ευρώ το 2013 Το ίδιο συνέβη και με τις συντάξεις. Αντί περικοπών 88 εκατ. ευρώ έγιναν 200 εκατ. ευρώ.
Για το 2014 είχαν προβλεφθεί μειώσεις μισθολογικού κόστους της τάξεως των 82 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστεί όμως πώς τα 50 εκατ. ευρώ κόπηκαν από το 2013, τότε απομένουν περίπου 22 εκατ. ευρώ. Για τις συντάξεις θα πρέπει να περικοπούν 52 από 162 εκατ. ευρώ.
Τα στελέχη και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν αντέχουν άλλες περικοπές. Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική τότε σύντομα θα μιλάμε για πλήρη διάλυση του Στρατεύματος.
Ας το αντιληφθούν στην κυβέρνηση και ας πουν επιτέλους ένα «ΟΧΙ» στην τρόικα. Σε διαφορετική περίπτωση "θα θερίσουν θύελλες".
Η ενδοτικότητα έχει και τα όρια της. Γιατί χώρα κυρίαρχη δεν μπορεί να λέγεται (το είναι, μάλλον δεν υφίσταται) χωρίς ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.
Εύκολο είναι να μιλάς για "υψηλό ηθικό" όταν το βράδυ πας στο σπίτι σου στην Κηφισιά και δεν έχεις πρόβλημα επιβίωσης.
Όταν σου έχουν κόψει το 60% του μισθού σου και έρχεται μείωση επιπλέον 20%, τότε οι πληγέντες γίνονται ικανοί για όλα. Ειδικά αν κρατάνε όπλα...
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: