Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΣΤΟ 16,2% Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ



Την μεγάλη διασπορά ψήφων στα μικρά λεγόμενα κόμματα που συγκεντρώνουν ένα ποσοστό της τάξης του 11,3% καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της Διαδικτυακής Ψηφοφορίας που άρχισε την 30η Μαΐου και ολοκληρώθηκε την 6η Ιουνίου. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 1672 ψηφοφόροι άνω των 18 ετών, επί συνόλου 8000 περίπου ατόμων που συμπεριλαμβάνονται στην Βάση Δεδομένων του zougla.gr. Πρόκειται για ένα εξόχως ικανό ποσοστό συμμετοχής, το μεγαλύτερο άλλωστε των τελευταίων χρόνων από τότε που διεξάγονται τέτοιες ψηφοφορίες με δείγμα από τη συγκεκριμένη βάση δεδομένων.

Στα αποτελέσματα επίσης καταγράφεται ένα 16% των συμμετεχόντων που απαντούν «Δεν ξέρω – Δεν απαντώ» στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου. Πέραν τούτων η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων προτίθεται να προσέλθει στις κάλπες και να ψηφίσει όταν διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, στοιχείο που χαρακτηρίζει την έντονη πολιτικοποίηση της κοινωνίας υπό την πίεση των συνθηκών που επικρατούν.

Την έντονη επιφυλακτικότητα των πολιτών προδίδει η απάντηση στο ερώτημα αν και κατά πόσο οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για επενδύσεις που θα έλθουν στην Ελλάδα απηχούν την πραγματικότητα. Αυξάνεται το ποσοστό εκείνων των πολιτών που θα επιθυμούσαν να δουν την κυβέρνηση να εξαντλεί την συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της Διαδικτυακής Ψηφοφορίας έχουν ως εξής:

Στο ερώτημα αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί επενδύσεων στην Ελλάδα το 66% απαντά «όχι». Μόνον το 20% ενστερνίζεται την κυβερνητική αισιοδοξία ενώ το 14% απαντά «δεν ξέρω – δεν απαντώ».



Στο δεύτερο ερώτημα για το εάν η μείωση στον φόρο προστιθεμένης αξίας στην εστίαση θα προκαλέσει και μείωση τιμών το 62% είναι απαισιόδοξο και δηλώνει «όχι» ενώ το 29% πιστεύει πως το μέτρο αυτό αν υλοποιηθεί θα επηρεάσει πτωτικά τις τιμές.



Το επόμενο ερώτημα αφορά την πολυσυζητημένη πλέον υπόθεση του αντιρατσιστικού ή των αντιρατσιστικών νομοσχεδίων. Οι πολίτες που συμμετείχαν στην Διαδικτυακή Ψηφοφορία πιστεύουν σε ποσοστό 57% πως οι όποιες διαφορές στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον αντιρατσιστικό νόμο δεν συνιστά ικανή αιτία ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε κυβερνητική κρίση. Ωστόσο ένα ικανό ποσοστό της τάξης του 34% εκτιμά αντίθετα πως η διαφωνία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση.



Το 47% των ψηφισάντων πιστεύει πως η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την θητεία της ενώ το 39%, πολύ ισχυρό ποσοστό, θεωρεί πως η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Το 11% απαντά πως το θέμα του είναι αδιάφορο.



Το επόμενο ερώτημα αφορά στην καταλληλότητα των πολιτικών αρχηγών για το πρωθυπουργικό αξίωμα. Για άλλη μία φορά ο «κανένας» συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους με ένα 41,1%.

Ο Αντώνης Σαμαράς με ένα ποσοστό 27,1% προηγείται με μεγάλη διαφορά του επόμενου που είναι ο Αλέξης Τσίπρας.



Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην Διαδικτυακή Ψηφοφορία δηλώνει πως θα προσέλθει στις κάλπες όταν αυτές στηθούν. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 88%. Μόνον ένα 4% δηλώνει πως θα απέχει των επόμενων εκλογών ενώ ένα 6% δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει.



Στην παράσταση νίκης προηγείται και μάλιστα με σημαντική διαφορά η Νέα Δημοκρατία. Μόνο ένα 32,6% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή.



Πρόθεση Ψήφου

Το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στην προηγούμενη Διαδικτυακή Ψηφοφορία με το κόμμα «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου να αγγίζει ένα ποσοστό της τάξης του 8,4% δεν επιβεβαιώθηκε. Το «Σχέδιο Β» ανιχνεύεται μεν και μάλιστα με ένα σημαντικό 1,5% αλλά δεν ξεπερνά αυτά τα όρια. Το χρονικό διάστημα των 15 περίπου ημερών μεταξύ της προηγούμενης και της νέας Διαδικτυακής Ψηφοφορίας ήταν ως φαίνεται αρκετό για να αποτυπωθεί σε πρώτη φάση η διαμαρτυρία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα δε του Αριστερού Ρεύματος, έναντι των επιλογών της κομματικής ηγεσίας και του Αλέξη Τσίπρα. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το κόμμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 1,8%. Το άθροισμα αυτού του ποσοστού με εκείνο του Αλέκου Αλαβάνου που ξεπερνά το 3% στερεί από την Κουμουνδούρου ένα σημαντικό μερίδιο αριστερής ψήφου. Τρίτο κόμμα όπως και στην προηγούμενη ψηφοφορία, αλλά με αυξημένο ποσοστό, είναι η Χρυσή Αυγή με 16,2%, που δείχνει σταθερή δυναμική. Κάτω από το όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο είναι η ΔΗΜΑΡ.



Είναι προφανής η διασπορά της αριστερής ψήφου σε διάφορα μικρότερα κόμματα.

Ανιχνεύεται με ένα 0,6% το κόμμα «Νέα Μέρα» στο οποίο συμμετέχουν εκείνοι που αποχώρησαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ένα 0,8% εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλό ποσοστό. Στο 0,9% βρίσκεται η Δημιουργία Ξανά. Το 3,7% των ψηφισάντων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 16%. Η αποχή κυμαίνεται σε χαμηλό ποσοστό όπως τα Λευκά και τα Άκυρα.

Στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνονται τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου στις τελευταίες Διαδικτυακές Ψηφοφορίες έτσι ώστε ο αναγνώστης να έχει μία πλήρη εικόνα της πορείας των κομμάτων και των τάσεων της κοινής γνώμης.



Συσπειρώσεις

Χαμηλές είναι οι συσπειρώσεις της ΝΔ και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και στην προηγούμενη μέτρηση. Οι διαρροές της Νέας Δημοκρατίας προσδιορίζονται κυρίως προς τη Χρυσή Αυγή ενώ παρατηρείται μία ανεξήγητη για τα πολιτικά δεδομένα διαρροή του ΣΥΡΙΖΑ προς την άκρα δεξιά και μάλιστα με ποσοστό που ξεπερνά το 12%. Το στοιχεί αυτό καταδεικνύει και τη ρευστότητα της ψήφου σε αυτή τουλάχιστον τη χρονική στιγμή και θα πρέπει να προβληματίσει το επιτελείο της Κουμουνδούρου.

Στο 3% μετρήθηκε σε αυτή την ψηφοφορία η διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου.



http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: