Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ «ΞΗΛΩΣΟΥΝ» ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ

Την γνωστή ελληνορθόδοξη εκκλησία της αγίας Τριάδας που δεσπόζει με τα δυο μεγάλα καμπαναριά της στην πλατεία Ταξίμ, απειλεί να «ξηλώσει» η τουρκική κυβέρνηση για να κτιστεί το μεγάλο ισλαμικό τέμενος, ένα παλιό όνειρο του Ερντογάν, το οποίο θα κυριαρχεί δίνοντας και ένα μουσουλμανικό στίγμα στην ιστορική πλατεία.

Όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, (5/6), σε ομιλία που έκανε την Δευτέρα ο Ερντογάν λίγο πριν φύγει από την Τουρκία για την περιοδεία του στην βόρειο Αφρική στο άνοιγμα των οθωμανικών αρχείων, ανέφερε ότι ένας από τους κύριους λόγους που επιμένει να αναγείρει μεγάλο μουσουλμανικό τέμενος στην

πλατεία Ταξίμ είναι να εξαφανίσει την ελληνορθόδοξη εκκλησία η οποία εμφανίζεται μεγαλοπρεπής στους επισκέπτες ενώ τα δυο καμπαναριά της δίνουν μια άλλη όψη στην περιοχή. Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι το οίκημα και το οικόπεδο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας ανήκει στο βακούφι του ελληνικού νοσοκομείου του Balıklı, ενώ μπροστά από το οικόπεδο υπάρχει μια σειρά καταστήματα τα οποία και αυτά σύμφωνα με τα σχέδια του Ερντογάν προβλέπεται να κατεδαφιστούν για να ανοίξει ο χώρος για την ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους.

Όπως ήταν επόμενο οι δηλώσεις αυτές και τα σχέδια να κατεδαφιστούν τα καταστήματα στην περιοχή έχουν ξεσηκώσει τούς Τούρκους καταστηματάρχες οι οποίοι, όπως αναφέρουν στην τουρκική εφημερίδα, ο κόσμος που έρχεται να επισκεφτεί την πλατεία και ειδικά οι ξένοι τουρίστες είναι οι καλύτεροι πελάτες τους και η εξυπηρέτηση που τους δίνεται είναι αναγκαία για την ομαλή διέλευση των τουριστών από την περιοχή. Από την άλλη υπάρχει και η δήλωση του Ερντογάν ότι δεν μπορεί μια ιστορική πλατεία όπως η πλατεία Ταξίμ να εμφανίζει την εικόνα σε κάποιο που θα έρθει για πρώτη φορά της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και παράλληλα των διαφόρων φαστφουντάδικων τα οποία όμως λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια στην πλατεία. Εδώ όμως υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Τα καταστήματα αυτά ανήκουν στο ελληνικό βακούφι και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα έσοδα της ελληνορθόδοξης κοινότητας και η κατεδάφιση τους θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την ήδη προβληματική λειτουργία της εκκλησίας και θα είναι το πρώτο βήμα για την ολοκληρωτική καταστροφή της.

Οι προθέσεις αυτές του Τούρκου πρωθυπουργού που συνηθίζει να μην δίνει λογαριασμό σε κανένα, είναι γνωστό ότι έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ίδιων των Τούρκων που δεν θέλουν να καταστραφεί το γνωστό Gezipark στην πλατεία Ταξίμ. Η πρόθεση όμως του Ερντογάν να καταστρέψει την ελληνορθόδοξη εκκλησία, είναι μια μεγάλη πρόκληση και θα πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες αντιδράσεις και από ελληνικής αλλά και από ευρωπαϊκής πλευράς για να διασωθεί το ιστορικό αυτό κτίσμα που είναι ότι απέμεινε από την άλλοτε ακμάζουσα ελληνική ομογένεια που κυριαρχούσε στην περιοχή και η οποία εκδιώχτηκε με τον πιο βάρβαρο τρόπο από τους Τούρκους τις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα. Και να σκεφτεί κανείς ότι την ίδια ώρα κάποιοι δήμαρχοι σχεδιάζουν να γεμίσουν με τζαμιά την Αθήνα και με ισλαμικά ιδρύματα την Θεσσαλονίκη.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια: