Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΕΞΕΛΙΞΗ – ΒΟΜΒΑ: Κυπριακό δικαστήριο πάγωσε περιουσιακά στοιχεία €3,79 δις του Βγενόπουλου!

Προκαταρκτικά διατάγματα παγοποίησης περιουσιακών στοιχείων εναντίον των Βγενόπουλου και Μπουλούτα για συνολικό ποσό ύψους €3,79 δισ. και για τον κ. Μάγειρα ύψους €1,5 δισ. εξέδωσε το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας.

Την έκδοση Ενδιάμεσων Διαταγμάτων εναντίον των Ανδρέα Βγενόπουλο, Ευθύμιο Μπουλούτα, Κυριάκο Μάγειρα και κατά της Marfin Investment Group Holdings SA πέτυχε η Ειδική Διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας, κ. Άντρη Αντωνιάδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η κ. Αντωνιάδου ενημέρωσε σχετικά την ΚΤ ως Αρχή Εξυγίανσης και όπως προστίθεται, τα εν λόγω Διατάγματα εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγωγής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, και έχουν επιδοθεί προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα και εταιρεία.

Αυτά αποτελούνται από προστακτικά Διατάγματα παγκόσμιας εμβέλειας παγοποίησης περιουσιακών στοιχείων εναντίον των Βγενόπουλου και Μπουλούτα για συνολικό ποσό ύψους €3,79 δισ. και για τον κ. Μάγειρα ύψους €1,5 δισ.

Επίσης, αφορούν Διατάγματα αποκάλυψης περιουσιακών στοιχείων των τριών ως άνω φυσικών προσώπων ως, επίσης, και Διατάγματα που απαγορεύουν στην Marfin Investment Group Holdings SA από του να προβεί, μεταξύ άλλων, σε οποιαδήποτε πληρωμή ή μεταβίβαση προς όφελος των τριών ως άνω φυσικών προσώπων.

Όπως προστίθεται, η Αρχή Εξυγίανσης έχει ζητήσει από την Εδική Διαχειρίστρια όπως την τηρεί ενήμερη για όλες τις περαιτέρω εξελίξεις.

Χωρίς ακρόαση τα διατάγματα

Σχολιάζοντας τα ενδιάμεσα διατάγματα, ο τέως πρόεδρος της Λαϊκής Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε τα «Ενδιάμεσα Διατάγματα» για παγοποίηση περιουσιακών στοιχείων χωρίς καμία ακρόαση των εναγομένων, τονίζοντας ότ τα διατάγματα αυτά δεν μπορούν να εκτελεσθούν εκτός Κύπρου.

Ήδη, αναφέρει, η συζήτηση για την ανάκληση των Διαταγμάτων έχει ορισθεί για τις 11 Ιουνίου 2013.

«Πρόσθεσε ότι για τις ανταγωγές αποζημίωσης που θα καταθέσουν οι ζημιωθέντες από αυτές τις καταχρηστικές και μονομερείς ενέργειες, η υπό εκκαθάριση κρατική Λαϊκή Τράπεζα έχει καταθέσει στο Δικαστήριο ως εγγύηση €200 χιλ.».

Απάντηση Βγενόπουλου και ΜΙG

Νωρίτερα ο Ανδρέας Βγενόπουλος με γραπτή επίσης δήλωση του, χαρακτήρισε αναρμόδια τα κυπριακά δικαστήρια για να εξετάσουν τις αστικές αγωγές εναντίον του, τις οποίες κατέθεσε η Λαϊκή Τράπεζα.

Ο κ. Βγενόπουλος υποστηρίζει ότι στοχεύει αφ΄ενός μεν στην παρεμπόδιση των αποκαλύψεων για τους πραγματικούς υπαιτίους, αφ΄ετέρου δε στην άμυνα έναντι των νομίμων διεκδικήσεων της MIG.

Στη γραπτή δήλωση του ο κ. Βγενόπουλος ισχυρίζεται ακόμη ότι:

«Επί 18 μήνες μετά την αποχώρηση της υπό την Προεδρία μου Διοίκησης της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ουδέν σχετικό στοιχείο δόλου και παράνομου προσωπικού οφέλους έχει ανακαλυφθεί, διότι απλώς δεν υπάρχει και ουδεμία καταγγελία έχει γίνει στην αρμόδια Ελληνική Ποινική Δικαιοσύνη».

«Αντ΄αυτής, η κρατική ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ», προσθέτει, «κατέθεσε καταχρηστικώς αστικές αγωγές στα αναρμόδια Κυπριακά Δικαστήρια εναντίον 12 μελών του αποχωρήσαντος Διοικητικού Συμβουλίου και στελεχών της Τράπεζας διεκδικώντας ποσά άνω των 2 εκατομμυρίων Ευρώ που αναμένεται να εξειδικευθούν όπως και οι ισχυρισμοί της «σε μεταγενέστερο χρόνο».

«Η κίνηση αυτή της κρατικής ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ενώ υποτίθεται ότι ακόμη διεξάγεται έρευνα από την Ερευνητική Επιτροπή αλλά και από την Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής προκειμένου να αποδοθούν τυχόν αστικές και ποινικές ευθύνες στους υπαιτίους των αρνητικών εξελίξεων στις Κυπριακές τράπεζες, στοχεύει αφ΄ενός μεν στην παρεμπόδιση των αποκαλύψεων για τους πραγματικούς υπαιτίους, αφ΄ετέρου δε στην άμυνα έναντι των νομίμων διεκδικήσεων της MIG», αναφέρεται ακόμη στη γραπτή δήλωση του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι «οι καταχρηστικές αυτές αγωγές που έχουν κατατεθεί στα αναρμόδια Κυπριακά Δικαστήρια και βρίθουν ανακριβών ισχυρισμών, νομικών ακροβασιών και αυθαιρεσιών δεν έχουν καμία τύχη».

Εξάλλου, η MIG με ανακοίνωση της αναφέρει ότι «η αγωγή, η οποία κατετέθη στα αναρμόδια Κυπριακά δικαστήρια και όχι στα Ελληνικά, παρόλο που η MIG είναι Ελληνική εταιρεία εδρεύουσα στην Ελλάδα και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι πλήρης νομικών αυθαιρεσιών και ακροβασιών, με προφανή στόχο την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της νόμιμης απαίτησης της MIG που θα κριθεί από το αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο».

Η MIG θεωρεί ότι η αγωγή σε βάρος της δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, ενώ αντίθετα όπως σημειώνει, «θεωρεί ότι το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο θα αποδεχθεί τη δική της προσφυγή».

olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια: