Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟ ΖΟΥΓΚΛΑ.ΣΤΟ 13,5% Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.ΤΟ 38% ΛΕΕΙ ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ.


Μία εικόνα σύγχυσης δίνουν τα αποτελέσματα της Διαδικτυακής Ψηφοφορίας που αναρτώνται στο zougla.gr. Η ψηφοφορία άρχισε στις 12 Ιουνίου και έληξε στις 13 Ιουνίου και σε αυτή συμμετείχαν 1188 πολίτες που συμπεριλαμβάνονται στη Βάση Δεδομένων της ηλεκτρονικής εφημερίδας. Η ψηφοφορία αυτή είχε σαν βασικό στόχο την καταγραφή των αντιδράσεων των πολιτών ως προς το ζήτημα που ανέκυψε με το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης. Παράλληλα οι συμμετέχοντες σε αυτή κλήθηκαν να απαντήσουν και στα πάγια πολιτικά ερωτήματα που αφορούν την παράσταση νίκης, την καταλληλότητα για πρωθυπουργός και βεβαίως την πρόθεση ψήφου.

Η σύγχυση που καταγράφεται αφορά την αντιφατική στάση των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία, αφού η πλειοψηφία από τη μια καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ ενώ από την άλλη οι ψηφοφόροι ενισχύουν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας ως προς την πρόθεση ψήφου.

Αναλυτικά και στο ερώτημα αν ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την Δημόσια Τηλεόραση το 55% δηλώνει πως η απόφαση ήταν λανθασμένη ενώ το 38% δηλώνει πως ήταν σωστή.

Ένα ποσοστό της τάξης του 4% δηλώνει πως το ζήτημα του είναι αδιάφορο.

Το επόμενο ακριβώς ερώτημα αφορά τη λεγόμενη παράσταση νίκης. Αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα κατά την γνώμη σας θα ερχόταν πρώτο;

Το 40,7% πιστεύει πως η Νέα Δημοκρατία θα ήταν πρώτο κόμμα. Το 35,3% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν πρώτο κόμμα ενώ 17,3% των συμμετεχόντων επέλεξε την απάντηση «Δεν ξέρω – Δεν απαντώ». Ένα 5% πιστεύει πως Χρυσή Αυγή θα ήταν πρώτο κόμμα αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή.

Στο επόμενο γράφημα καταγράφονται οι απόψεις των ψηφοφόρων ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 29,3% κρίνεται ως καταλληλότερος με τον Αλέξη Τσίπρα να έρχεται δεύτερος με 16%. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος βρίσκεται στην τρίτη θέση με 4,1%. Ο «Κανένας» ωστόσο και σε αυτήν την ψηφοφορία καταλαμβάνει αδιαμφισβήτητα την πρώτη θέση με 35,4%.

Στην πρόθεση ψήφου παρατηρείται ενίσχυση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πολίτες σε μία τέτοια συγκυρία και με τις αντιδράσεις που σημειώνονται για το θέμα της Δημόσιας Τηλεόρασης, αν και καταδικάζουν το κλείσιμό της, ενισχύουν τη Νέα Δημοκρατία.

Έτσι η ΝΔ έρχεται πρώτη με μισή ποσοστιαία μονάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ χαμηλότερο από προηγούμενα ποσοστά παίρνει η Χρυσή Αυγή. Σε πολύ χαμηλό ποσοστό είναι το ΠΑΣΟΚ και πολύ κάτω από το όριο του 3% η Δημοκρατική Αριστερά η οποία με αυτά τα δεδομένα δεν θα βρισκόταν στη Βουλή αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή.

Αναλυτικά τα ποσοστά είναι ΝΔ 22,4% , ΣΥΡΙΖΑ 22%, ΠΑΣΟΚ 3,9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,7%, Χρυσή Αυγή 13,5%, ΔΗΜΑΡ 1%, ΚΚΕ 3,9% . Αυτά ως προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» υποχωρεί στο 0,4%. Το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου λαμβάνει 1,1%.

Στο επόμενο γράφημα ακολουθούν τα ποσοστά άλλων κομμάτων που σήμερα είναι εκτός Βουλής.

Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι μικρότερο από την προηγούμενη μέτρηση και ανέρχεται στο 13,2%. Μικρότερα ποσοστά παρατηρούνται για τον ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ. Στο γράφημα που ακολουθεί απεικονίζονται τα ποσοστά των κομμάτων στις τελευταίες ψηφοφορίες που διεξήχθησαν από το zougla.gr έτσι ώστε να είναι εφικτή η διαχρονική σύγκριση τους.

Ως προς τις συσπειρώσεις των δύο πρώτων κομμάτων η Νέα Δημοκρατία σημειώνει αυτή τη στιγμή συσπείρωση της τάξης του 65,7% με βασική «αιμορραγία» ψηφοφόρων της προς την Χρυσή Αυγή με ποσοστό 12,7%.

Η συσπείρωση ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 64,3%, ενισχυμένη ως προς την προηγούμενη μέτρηση. Παρατηρείται αξιοσημείωτη διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή της τάξης του 11%, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξηγηθεί. Πρόκειται για άλλη μία ένδειξη της ρευστότητας που επικρατεί στο εκλογικό σώμα.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας παρουσιάστηκαν από την εκπομπή «Ζούγκλα» με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στο κανάλι GR.
http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: