Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Εμφύλιος στην αριστερά ή μπολσεβίκοι και μενσεβίκοι

170615-panousis
Ήταν ζήτημα χρόνου να περάσει στην αντεπίθεση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Πανούσης μετά από τόσες προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχτεί από τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, τους αριστεριστές και τους λεγόμενους αντιεξουσιαστές λόγω της πολιτικής που ασκεί και των απόψεών του που δεν συμφωνούν με εκείνες αυτών που ονειρεύονται (μάλλον για ονείρωξη πρόκειται) την επιβολή της «δικτατορίας του προλεταριάτου» και πιστεύουν ότι πρέπει να ασκηθεί πολιτική τύπου Σοβιέτ του 1917.

Οι θέσεις Πανούση
Σε άρθρο του δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, διανθισμένο με λογοτεχνικές πινελιές, το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο αναφέρει;
Αύριο θα χτίσω το παράθυρο
που βλέπει στο δρόμο.
Ανδρ. Μήτσου, Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια
Το μεγάλο ταξίδι της Αριστεράς Διακυβέρνησης δεν μπορεί να μην έχει ως σημαία τον Διαφωτισμό, τον Ορθολογισμό, δεν μπορεί ο κάθε κωπηλάτης να έχει δική του πυξίδα που οδηγεί σε άγνωστες ακτές, δεν μπορεί ο καπετάνιος να μην έχει τη δύναμη να διατάζει το πλήρωμα πότε και πώς θα στρέψει το καράβι για να βρει ούριο άνεμο.
Η Κυβερνώσα Αριστερά διατρέχει τον κίνδυνο να δηλητηριασθεί από μεγάλη (ή και νοθευμένη) δόση ιδεολογίας. Σήμερα στην Ελλάδα η Αριστερά δεν υπερασπίζεται αμυντικά την ιστορική της παράδοση αλλά οφείλει να ανατρέψει με όρους δημοκρατικής νομιμοποίησης και κοινωνικής συναίνεσης την πορεία προς το χάος.
Τέλος με την «μαρτυρική Αριστερά» που την κυνηγάνε όλοι. Τώρα αυτή κρατάει το τιμόνι. Χρειάζεται λοιπόν μια νέα πρόταση προς/για την κοινωνία.
Μια επί χρόνια καταπιεσμένη Αριστερά δεν πρέπει να θέλει τώρα να «ισοφαρίσει» και να κάνει τα δικά της κόλπα προκειμένου να τιμωρήσει τους βασανιστές.
Δεν είναι ώρα για αναμετρήσεις και συγκρούσεις με το παρελθόν στη λογική «νικητές – χαμένοι».
Όταν αρχίζεις να παίζεις με τους κανόνες του αντιπάλου σου γρήγορα θα χάσεις γιατί αυτός είναι περισσότερο προπονημένος (στη διαφθορά, στη διαπλοκή, στη λογική του κατεστημένου).
Ακόμα κι αν θέλεις να φτιάξεις τη δική σου κομματική πελατεία πάλι θα χάσεις γιατί οι περισσότεροι πελάτες σου είναι περιστασιακοί (και όχι ιδεολογικά φίλοι).
Η σύγχυση ανάμεσα στον αριστερό ρομαντισμό και την κυβερνητική αμηχανία, η ταύτιση της πολιτικής ευθύνης απέναντι στη χώρα με την κομματική ισορροπία και τους εσωτερικούς μηχανισμούς οδηγεί σε συνολική καταστροφή.
Με ποιον αναμετριέται σήμερα η Αριστερά; Με το μέλλον ή με το παρελθόν; Με τα νεκρά τσιτάτα της ή με την ευκαιρία να σηκώσει ψηλά την Ελλάδα και να μετατρέψει την παρακμή σε δύναμη αναγέννησης;
Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, προοδευτικοί μεταρρυθμισμοί, στρατηγική απεγκλωβισμού από την εθνική μοναξιά, θεσμική αναβάθμιση και εμπιστοσύνη, ανάδυση νέων κοινωνικών δυνάμεων: ιδού το μοντέλο.
Αρκετές δυνάμεις αναλώθηκαν στο όνομα των «αντι-στάσεων». Καιρός να μαζέψουμε τη δυναμική της Αριστεράς σε μια ενιαία δέσμη πυρός. Τη μοίρα μας τη φτιάχνουμε μόνοι μας αλλά δεν είμαστε μόνοι όταν την φτιάχνουμε. Κι από την άλλη δεν έχουμε καμία ελπίδα ν’ αλλάξουμε τη χώρα αν δεν αλλάξουμε οι ίδιοι.
Δυστυχώς ακόμα και σήμερα ορισμένοι «γνήσιοι» συνεχίζουν να βρίζουν, να προπηλακίζουν, να εξορίζουν, να λοιδορούν ό,τι και όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους. Παλιές αρρώστιες σε νέες μορφές «αριστερής» χυδαιολογίας.
Οι χυδαίοι που θεωρούν «φασιστικό» ότι δεν τους μοιάζει, καιρός είναι να μπουν στο υπόγειο της ιστορίας.
Η Κυβερνώσα Αριστερά ζει και κινείται στο φως. Ό,τι και όποιος ζει στο σκοτάδι μόνο κακό θα της κάνει.
Πρέπει να απαλλαγούμε ως χώρα από τους «α(σ)κόπως αριστερούς» που κάνουν ο,τιδήποτε για ν’ αποτύχει η Κυβερνώσα Αριστερά ώστε να μπορούν και πάλι να παίζουν τα διπλά – τριπλά σκοτεινά (και συχνά «βρώμικα») παιχνίδια τους.
Έλεος! Δεν είναι αυτοί οι εκφραστές της Ελλάδας μετά την κρίση. Δεν θέλει ο ελληνικός λαός τέτοιους ανθρώπους να ορίζουν το μέλλον του.
Ώρα για να ξεδοντιαστούν όλα τα φίδια που απειλούν την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία.
Καθηγητής Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών 
και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Το νόημα του μηνύματος Πανούση και οι αποδέκτες του
Με το άρθρο του αυτό ο καθηγητής στρέφεται ανοικτά εναντίον αυτών που, κατά την γνώμη του, έχουν τις δικές τους διαφορετικές απόψεις (πυξίδα) και ιδεοληψίες τις οποίες προσπαθούν να επιβάλλουν σαν κυβερνητική πολιτική και τους κατηγορεί ευθέως ότι δηλητηριάζουν την κυβερνώσα αριστερά με υπερβολική και νοθευμένη δόση ιδεολογίας. Στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους αυτούς που σκέφτονται, εκδίκηση απέναντι στους «βασανιστές» τους, αλήθεια ποιοι βασάνισαν και ποιοι βασανίστηκαν; Για να αναφέρεται όμως ο Πανούσης σε αριστερούς που ζητούν εκδίκηση κάτι θα ξέρει. Ειρωνεύεται ως «γνήσιους» αυτούς που βρίζουν, λοιδορούν και προπηλακίζουν όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους και θεωρεί ότι έφτασε η ώρα να μπουν στο «υπόγειο» ιστορίας, ο Ανδρέας Παπανδρέου τους είχε βάλει στο χρονοντούλαπο, όσοι θεωρούν φασιστικό ότι δεν τους μοιάζει και προτρέπει, προφανώς την κυβέρνηση του, να απαλλαγεί από αυτούς που τους ονομάζει ασκόπως αριστερούς που θέλουν να καταστρέψουν την αριστερή διακυβέρνηση. Αυτό το τελευταίο είναι ευθεία επίθεση σε στελέχη του κόμματος που προς χάριν της αριστερής τους ιδεοληψίας επιζητούν την σύγκρουση με όλους και με όλα.
Επίθεση στον Γλέζο και στους θιασώτες του απομονωτισμού
Με άλλες δηλώσεις του θεωρεί ότι η θέση της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι είναι δεδομένη και αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Γλέζου δήλωσε:  «Η Ελλάδα όταν είναι, ιστορικά δηλαδή αυτό, όταν βρίσκεται, ένα μέτρο πριν από τον γκρεμό πηδά και τραγουδάει πένθιμα και ηρωικά τραγούδια. Τελειώσαμε με αυτό. Δεν υπάρχει ρήξη, δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από την Ευρώπη, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε μόνοι μας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε συμμάχους, να έχουμε άλλο νόμισμα, τον Ενβέρ Χότζα επί Αλβανίας. Δεν υπάρχουν αυτά. Αρα να δούμε που ακριβώς κάθεται η ισορροπία, εσωτερική και εξωτερική και έχει 3,5 χρόνια κυβέρνηση –κατά τη γνώμη μου και άλλα τέσσερα, 7,5- να διορθώσει με κοινωνική πολιτική, ισότητα, δικαιοσύνη, όλα τα στραβά που έχουν διαμορφωθεί. Εκεί θα κριθεί στη διακυβέρνηση όχι στη διαπραγμάτευση»
Αμέσως μετά ζήτησε από τον Τσίπρα να αλλάξει το κόμμα με σαφείς παραινέσεις για ομογενοποίησή του ακόμα και με ανασχηματισμό λέγοντας ότι αυτοί που διαφωνούν με την διαπραγμάτευση δεν μπορούν να ιδρύσουν κάποιο άλλο για να αντιπολιτευτούν. Ευθέως, δηλαδή, ζητά τον εξοβελισμό των διαφωνούντων «υπεραριστερών». Τέλος προέβλεψε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα έχουμε εθνική κρίση και κάτι τέτοιο δεν είναι, είπε, στο μυαλό κανενός, είναι σίγουρος ή μήπως αυτό επιδιώκουν πολλοί μέσα στην κυβέρνηση και το κόμμα;

Κόντρα στις πλάτες του χειμαζόμενου λαού
Αυτά συμβαίνουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ φοβόμαστε, χωρίς να θέλουμε να θίξουμε τον Πανούση, ότι όλα αυτά είναι «στημένα» ώστε να βρίσκουν θέματα οι διαστρεβλωτές «ενημερωτές» μας και να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από τα πολλά και κρίσιμα προβλήματα.
Αν όμως η εσωτερική κρίση δεν είναι στημένη, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο ερασιτέχνες και ιδεολογικά αρτηριοσκληρωτικοί είναι αυτοί που, κακώς, επιλέξαμε να μας κυβερνήσουν και να μας βγάλουν από την κρίση. Άσχετα με το αν συμφωνούμε ή όχι και σε ποια σημεία με τον Πανούση, ελπίζουμε η κρίση να είναι αληθινή και να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ πριν αυτός διαλύσει την χώρα και το έθνος γιατί αυτό τελικά έχει σαν στόχο και όχι την σωτηρία μας.
http://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: