Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Η Ουγγαρία αναστέλλει μονομερώς το Δουβλίνο 2

δουβλινο
Η Ουγγαρία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει μονομερώς την εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την υποδοχή προσφύγων που έχουν ζητήσει άσυλο, με το αιτιολογικό ότι έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που διαθέτει για τη φιλοξενία τους.
«Η βάρκα είναι γεμάτη» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς σε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse και στον ουγγρικό ιστότοπο Index, υπενθυμίζοντας ότι από τις αρχές του έτους η Ουγγαρία είναι αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα αυξημένη εισροή προσφύγων.

Προκειμένου να «προστατεύσει τα ουγγρικά συμφέροντα» η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αποφάσισε να αναστείλει τη ρύθμιση που αφορά τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους πρόσφυγες από χώρες-μέλη της ΕΕ μέχρι να αυξήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας που έχει.

Ο λεγόμενος «Κανονισμός του Δουβλίνου», η εφαρμογή του οποίου αναστέλλεται προσωρινά, αφορά την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη και καθορίζει ότι το αίτημα θα πρέπει να εξετάζεται στην πρώτη χώρα στην οποία φτάνει ο αιτών πρόσφυγας.

Η Ουγγαρία δεν θα δέχεται πλέον να επιστρέψουν στο έδαφός της οι πρόσφυγες που μπήκαν στην ΕΕ μέσω αυτής αλλά κατόπιν έφυγαν για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η πλειονότητα αυτών των μεταναστών —54.000 από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη Βουδαπέστη— έφτασαν στην Ουγγαρία περνώντας από τα σύνορα με τη Σερβία με σκοπό να πάνε στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Έτσι, πολλοί συνεχίζουν την πορεία τους μέσω της Αυστρίας ή της Τσεχίας.

Η Αυστρία, η χώρα που επηρεάζεται κυρίως από την απόφαση της Ουγγαρίας, επέκρινε σχεδόν αμέσως τις ενέργειες της ουγγρικής κυβέρνησης. «Όποιος θέλει να συνεχίσει να έχει μια Ευρώπη χωρίς σύνορα θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες του Σένγκεν» σχολίασε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Η ίδια η Αυστρία έχει σταματήσει να εξετάζει τα αιτήματα για τη χορήγηση ασύλου, σε μια προσπάθεια να πιέσει άλλες χώρες της ΕΕ να δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους υποβλήθηκαν στις αυστριακές αρχές 21.000 αιτήματα χορήγησης ασύλου — το 2013 είχαν υποβληθεί, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, 17.000 τέτοια αιτήματα και πέρσι 28.000. Το ένα τέταρτο αυτών των αιτημάτων υπάγονται στον «Κανονισμό του Δουβλίνου». Πρόκειται δηλαδή για πρόσφυγες που έφτασαν στην Αυστρία από μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα η οποία είχε την υποχρέωση να εξετάσει το αίτημά τους.

Στις 17 Ιουνίου η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει έναν φράχτη ύψους 4 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Σερβία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των Βρυξελλών όσο και του Βελιγραδίου.


olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια: