Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

"Βόμβες" από Τουσέν: "Το ΔΝΤ γνώριζε πως το μνημόνιο θα αύξανε το χρέος"

Μπορεί να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας όμως μια παράλληλη συζήτηση για πρώτη φορά από το 2010, όταν η Ελλάδα μετά από τις κινήσεις του τότε πρωθυπουργού ΓΑΠ εισήλθε στην εποχή των μνημονίων, αυτή της συζήτησης για την επιτροπή αλήθειας του δημοσίου χρέους που ρίχνει «βόμβες».
 
Νέα αποκάλυψη έρχεται στο φως της δημοσιότητας από τον επιστημονικό συντονιστή της επιτροπής αλήθειας του δημοσίου χρέους Δρ.Ερίκ Τουσέν για τη φύση αλλά και τις μεθοδεύσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
 
Έτσι ανακοίνωσε ότι υπάρχει έγγραφο που αποδεικνύει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνώριζε από το Μάρτιο του 2010 ότι το τότε Μνημόνιο για την Ελλάδα θα οδηγούσε σε αύξηση του δημοσίου χρέους!
 
«Διαθέτουμε ένα έγγραφο του Μαρτίου του 2010, εσωτερικό του ΔΝΤ, το οποίο περιγράφει με λεπτομερέστατο τρόπο τα μέτρα τα οποία επρόκειτο να περιληφθούν στο Μνημόνιο του 2010. Πρόκειται για ένα σχέδιο ιδιαιτέρως λεπτομερές και προγραμματισμένο, το οποίο δεν ανακοινώθηκε στα Κοινοβούλια των δεκατεσσάρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δάνεισαν στην Ελλάδα ή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διότι, όπως γνωρίζετε, υπήρξε παραβίαση του Ελληνικού Συντάγματος το Μάιο του 2010, όταν δηλαδή συνήφθη η συμφωνία», τόνισε ο κ. Τουσέν.
 
«Κατά τη διάρκεια των εργασιών μας μπορέσαμε, επίσης, να επισημάνουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010 ήταν απολύτως επιζήμιος, διότι θυσιάστηκαν τα δικαιώματα συνταξιοδοτικών ταμείων της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών που κατείχαν κρατικά ομόλογα.
 
Για παράδειγμα, σε κάποιους εργαζομένους της “Ολυμπιακής”, οι οποίοι είχαν λάβει κρατικά ομόλογα μετά από την απόλυσή τους, έγινε κούρεμα άνω του 50%, χωρίς να προβλεφθεί κανένα αντισταθμιστικό μέτρο, ενώ δεν είχαν αποφασίσει με δική τους βούληση να αγοράσουν αυτά τα κρατικά ομόλογα και δεν έφταιγαν σε τίποτε για την όλη κατάσταση. Ενώ, λοιπόν, συνέβαινε αυτό, οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που συμμετείχαν στο κούρεμα, έλαβαν ως αντιστάθμισμα 30.000.000.000 ευρώ, το οποίο προστέθηκε στο ελληνικό δημόσιο χρέος», είπε ο κ. Τουσέν.
 
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αναζητούμε την αλήθειας ως προς το τι αντιστοιχεί σε νόμιμη οφειλή και τι σε μη νόμιμη, επαχθή υποχρέωση».
 
Τα προκαταρτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους θα τεθούν στη δημοσιότητα το διήμερο 17-18 Ιουνίου 2015.
 
Ίσως οι πιέσεις του ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να μην γίνεται γιατί απλά μας "λυπήθηκαν" αλλά γιατί πιθανόν μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις να είναι υποχρεωμένοι όλοι να το διαγράψουν αντιμετωπίζοντας έτσι και τη μήνη για τις κινήσεις που οδήγησαν αφενός στην κατασπατάληση χρημάτων από μέρους των δανειστών αλλά και την τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.
 
Ίσως γι αυτό αυτή η κυβέρνηση έχει θέσει επιτακτικά το ζήτημα της μείωσης του χρέους και πλέον για πρώτη φορά στα σοβαρά οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ σκέφτονται να το κάνουν γιατί αλλιώς θα μπορεί να μειωθεί δικαστικά με τους ιθύνοντες της εποχής τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό να αντιμετωπίζουν και τις συνέπειες...
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: