Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Νέο «ΘΕΡΜΟ» επεισόδιο στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας! (ΦΩΤΟ)

t1


Την  έντονη οργή της Μόσχας προκάλεσε, όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, η επιδεικτική απουσία κάποιου κυβερνητικού εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης στην δεξίωση της ρωσικής πρεσβεία στην Άγκυρα επί τη ευκαιρία της εθνικής γιορτής της Ρωσίας στις 11 Ιουνίου.
Όπως αναφέρεται, στην δεξίωση που έδωσε στην ρωσική πρεσβεία της Άγκυρας ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία, Andrey Karlov, για πρώτη φορά δεν παρέστηκε κανένα μέλος της τουρκικής κυβέρνησης γεγονός που εξόργισε την διπλωματική αντιπροσωπία της Ρωσίας στην τουρκική πρωτεύουσα.
t2
Η στάση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης να μποϊκοτάρει ουσιαστικά την δεξίωση της ρωσικής πρεσβείας για την εθνική γιορτή της Ρωσίας, ερμηνεύεται σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο σαν απάντηση της Άγκυρας στην επιδεικτική απουσία του Ρώσου προέδρου Βλαδιμήρ Πούτιν, στις 24 Απριλίου στις γιορτές που οργάνωσε τότε ο Ταγίπ Ερντογάν για την νίκη στην μάχη της Καλλίπολης στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια μέρα ο Ρώσος πρόεδρος είχε πάει στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβαν, για να τιμήσει τα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας στην επέτειο της μνήμης τους οι εκδηλώσεις της οποίας κάθε χρόνο γίνονται στις 24 Απριλίου στο μεγάλο μνημείο της γενοκτονίας .
«Λαδί» στην φωτιά της επιδείνωσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων έριξε και ο ίδιος ο Ερντογάν ο οποίος αυτές τις μέρες πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν το Μπακού, όπου δήλωσε ότι η σκιά της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από τη Ρωσία επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Η δήλωση αυτή του Τούρκου προέδρου ερμηνεύτηκε από τον τουρκικό τύπο σαν μήνυμα με ειδική σημασία προς την Μόσχα.
Όπως βλέπουμε οι Τούρκοι συνεχίζουν τα «παιχνίδια» τους ενώ η χωρά τους εισέρχεται σε πολύ δύσκολη μετεκλογική περίοδο με το φάσμα μιας επικίνδυνης αποσταθεροποίησης να επικρέμαται πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα.
Ίδωμεν!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: