Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Εκβιασμός από την Τουρκία για το προσφυγικό στις πλάτες της Ελλάδας

Εκβιασμός από την Τουρκία για το προσφυγικό στις πλάτες της Ελλάδας
Να επωφεληθεί από την προσφυγική κρίση συνδέοντας το θέμα με τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στην ΕΕ και μάλιστα με απειλές κατά της Ελλάδας ότι θα μεταφέρει όλο το βάρος στη χώρα μας φέρεται πως προσπαθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day, που επικαλείται αποκλειστικά έγγραφα από την τριμερή Ερντογάν- Τουσκ-Γιούνκερ τον Νοέμβριο.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια, στις 16 Νοεμβρίου και όταν είχε ήδη συμφωνηθεί το λεγόμενο Action Plan μεταξύ Τουρκίας και Κομισιόν ο τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι εάν η ΕΕ δεν συνδέσει το προσφυγικό με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα στείλει με λεωφορεία πρόσφυγες σε Ελλάδα και Συρία και θα αφήσει τους πρόσφυγες, ακόμα και μικρά παιδιά να πνίγονται στις ακτές της, και ότι δεν αν δεν λαμβάνει κάθε χρόνο τουλάχιστον 3 δις. ευρώ ως ενίσχυση δεν θα υπάρξει συμφωνία.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τα εν λόγω έγγραφα είναι ότι η Κομισιόν φέρεται πως καθυστέρησε σκόπιμα τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, μετά από αίτημα του ιδίου του Ερντογάν για να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές.
«Εάν μας δίνετε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Η Ελλάδα έλαβε 400 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έπρεπε να αποσπάσουμε μερικά από εκείνα τα κονδύλια και να τα επενδύσουμε σε μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες», φέρεται να είπε ο τούρκος πρόεδρος στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ.
Όταν ο Τουσκ προσπάθησε να εξηγήσει ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα ήταν δάνεια ώστε να διασφαλιστεί και η Ευρωζώνη και δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, ο Ερντογάν φέρεται ότι τον διέκοψε λέγοντας ότι η χώρα του ήδη δαπάνησε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατόπεδα προσφύγων που είναι «υπόδειγμα» και ότι ο ίδιος δεν επιδέχεται συστάσεις.
Μάλιστα ο Ερντογάν φέρεται να είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, «θα στείλουμε τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία».
Παράλληλα επέμεινε ότι η ΕΕ δεν έκανε τίποτα για την Τουρκία, ότι τα κονδύλια ήταν για τους πρόσφυγες και όχι για τη χώρα. «Χρησιμοποιείτε προ-ενταξιακά κονδύλια. Πραγματικά αυτό είναι τίποτα. Δεν έχετε ανοίξει κεφάλαια. Περιμένουμε 53 χρόνια. Μας κοροϊδεύετε», φέρεται να είπε σε υψηλούς τόνους ενώ σε άλλο σημείο φέρεται πως τους ρώτησε: «Και τώρα πώς θα αντιμετωπίσετε τους πρόσφυγες, εάν δεν φτάσουμε σε συμφωνία; Θα σκοτώσετε τους πρόσφυγες;»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρεται να απάντησε ότι η ΕΕ μπορεί να κάνει τον εαυτό της λιγότερο ελκυστικό για τους πρόσφυγες «αλλά αυτή δεν είναι η λύση που θέλουμε» για να λάβει την απάντηση από τον Ερντογάν ότι εάν δεν κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία, τότε η ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερα από ένα μικρό αγόρι πνιγμένο στις ακτές της Τουρκίας. «Θα είναι 10 και 15 χιλιάδες. Πώς θα το χειριστείτε αυτό το φαινόμενο;»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται πως ενοχλήθηκε έντονα για τα όσα είπε ο Ερντογάν λέγοντας ότι αισθάνεται  «εξαπατημένος» και σημειώνοντας ότι: «Δεχθήκαμε κριτική για αυτή την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης. Και όσον αφορά στα κονδύλια ούτε εγώ, ούτε ο Ντόναλντ (Τουσκ) μπορούμε να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τους αριθμούς. Χρειαζόμαστε διαύγεια μέσα σε δύο εβδομάδες. Επίσης συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέα ενταξιακά κεφάλαια όπως το κεφάλαιο 17».
Επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι εάν διαλυθεί η Σένγκεν, τότε η Τουρκία δεν θα επωφεληθεί από την άρση της βίζας προς την ΕΕ και ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: