Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τα σύνορα ανοιχτά ακόμη 15 ημέρες!!

ÓõíÜíôçóç ôïõ Ðñùèõðïõñãïý, Á. Ôóßðñá ìå ôïí Ðñüåäñï ôçò ÅõñùðáúêÞò ÅðéôñïðÞò, Æ.Ê.Ãéïýíêåñ

Στα δύο «κρίσιμα» ζητήματα που απασχόλησαν τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης, το βρετανικό ζήτημα και την τρέχουσα προσφυγική κρίση.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στις δυσκολίες αυτές αναδεικνύονται όλες οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η έλλειψη αλληλεγγύης και συνυπευθυνότητας», ενώ υπογράμμισε τη θέση που εξέφρασε η Ελλάδα, ότι δηλαδή η σύνοδος αυτή πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα «από κοινού», μεριμνώντας όχι μόνο για «το βορειοδυτικό άκρο» αλλά και για το νοτιονατολικό που κινδυνεύει με «κατάρρευση των εξωτερικών συνόρων εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης».
Εξήγησε επίσης πως η Ελλάδα επιφυλάχθηκε για τα συμπεράσματα της Συνόδου συνολικά, ζητώντας να υπάρξουν «ουσιαστικές ενέργειες στην οικοδόμηση αλληλεγγύης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας».
«Η Ελλάδα είναι γνωστό πως έχει αναλάβει στους ώμους της δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις δυνάμεις της για να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης σε αυτή την προωτοφανή κρίση», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ολλανδικής προεδρίας και τη συμμετοχή της Καγκελαρίου Μερκελ, του Καγκελαρίου Φάιμαν και των χωρών της ΕΕ που βρίσκονται στη διαδρομή των Βαλκανίων, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα πήρε «σαφή διαβεβαίωση» ότι θα υπάρξει «ουσιαστική συνεργασία» το επόμενο διάστημα προκειμένου να διατηρηθεί το status quo στα σύνορα και να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία για τη «μείωση των προσφυγικών ροών» και την «αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης», γεγονός που χαρακτήρισε «θετική κατάληξη».
Όσον αφορά τα συμπεράσματα, επισήμανε τη σαφή αναφορά στην διατήρηση της ακεραιότητας του Σένγκεν, κάτι που όπως ανέφερε «σημαίνει ότι τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος του Σένγκεν που θα ξεκινήσει από την Ελλάδα». Επιπλέον, αναφέρθηκε στη «σαφή» και «ρητή» αναφορά «ότι δεν θα υπάρχουν μη συντονισμένες μονομερείς πρακτικές στον διάδρομο των προσφυγικών ροών που θα δημιουργούν προβλήματα σε άλλες χώρες υπό τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης». Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της αναφοράς «στην πλήρη εφαρμογή της μετεγκατάστασης προσφυγών τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως η Ελλάδα έδωσε τη συγκατάθεσή της στα συμπεράσματα που αφορούν και τη Βρετανία, με βάση αυτές τις αναφορές και τις δεσμεύσεις των εταίρων, επισημαίνοντας ωστόσο τις «επιφυλάξεις» της Ελλάδας για τη συμφωνία, που αφορούν κυρίως τη δυνατότητα να υπάρχουν αποκλίσεις για ορισμένους από το κοινοτικό κεκτημένο.
Ο Αλ. Τσίπρας ευχήθηκε «καλή επιτυχία στο Ντέιβιντ Κάμερον» και «θετική έκβαση στο δημοψήφισμα» παρόλο που, όπως ανέφερε «θα είναι μια δύσκολη μάχη γι’ αυτόν». Χαρακτηρίζοντας «αντίφαση» το βρετανικό ζήτημα, είπε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός, «θα κληθεί να υπερασπιστεί την παραμονή στην Ευρώπη έχοντας εξασφαλίσει για τους ψηφοφόρους του ένα πακέτο λιγότερης Ευρώπης». «Όσοι λοιπόν επιθυμούν τη λιγότερη Ευρώπη θα επιλέξουν κάτι που θα έχει λιγότερη Ευρώπη» επισήμανε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως «η απάντηση δεν είναι λιγότερη αλλά καλύτερη Ευρώπη».
Χαρακτήρισε «κρίσιμο» το δημοψήφισμα αλλά και το «να υπερισχύσει η άποψη για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι θα κριθεί το δημοψήφισμα αυτό και από τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στο νοτιοανατολικό άκρο». «Η προσφυγική κρίση θα είναι αυτή που θα κρίνει τη συνοχή της Ευρώπης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με τη στάση των εταίρων σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, είπε πως οι συζητήσεις ήταν «θετικές», ενώ «όλοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο».
http://www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: