Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ναυμαχία της Σαλαμίνας: Μνήμη Θεμιστοκλέους που πέθανε στην εξορία


Ήταν πριν 2.500 ολόκληρα χρόνια, Σεπτέμβριος, όταν ο Ελληνικός στόλος υπό την καθοδήγηση του Θεμιστοκλέους καταναυμάχησε τον Περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας και σταμάτησε την εισβολή της Ασίας στην Ευρώπη.

Ο Αυτοκράτορας της Περσίας, που ήταν η μεγαλύτερη δύναμη της εποχής, Ξέρξης, παρακολουθούσε την συντριβή του ναυτικού του από το όρος Αιγάλεω.

Πέρα από το γεγονός ότι ο Θεμιστοκλής υπήρξε ο νους ο στρατηγικός, ο οποίος οδήγησε τους Έλληνες σε αυτήν την περίλαμπρη νίκη, υπήρξε και ο ηγέτης των Αθηνών, ο οποίος είχε την έμπνευση της κατασκευής του Αθηναϊκού Στόλου, ο οποίος ήταν ο πρωταγωνιστής της Ναυμαχίας.

Για όλα αυτά ο Θεμιστοκλής εξορίστηκε από το φθόνο των συμπατριωτών του, που δεν ανέχονταν την δόξα του και τέλειωσε την ζωή του στην Ασία αυτοκτονώντας!

Δύο χιλιάδες πεντακόσια χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνος και καμία τελετή και ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων σκουπιδότοπος μέχρι πριν λίγα χρόνια και σήμερα υπάρχει εκεί ένα μνημείο σε καμία περίπτωση αντάξιο της δόξας εκείνης της Ναυμαχίας, που έσωσε την Ευρώπη από την Ασία.


ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

"Διόδωρος δ᾽ ὁ περιηγητὴς ἐν τοῖς Περὶ μνημάτων εἴρηκεν ὡς ὑπονοῶν μᾶλλον ἢ γιγνώσκων, ὅτι περὶ τὸν μέγαν λιμένα τοῦ Πειραιῶς ἀπὸ τοῦ κατὰ τὸν Ἄλκιμον ἀκρωτηρίου πρόκειταί τις οἷον ἀγκών, καὶ κάμψαντι τοῦτον ἐντός, ᾗ τὸ ὑπεύδιον τῆς θαλάττης, κρηπίς ἐστιν εὐμεγέθης καὶ τὸ ἐπ᾽ αὐτῇ βωμοειδὲς τάφος τοῦ Θεμιστοκλέους...

ὁ σὸς δὲ τύμβος ἐν καλῷ κεχωσμένος
τοῖς ἐμπόροις πρόσρησις ἔσται πανταχοῦ,
τούς τ᾽ ἐκπλέοντας εἰσπλέοντάς τ᾽ ὄψεται,
χὠπόταν ἅμιλλ᾽ ᾖ τῶν νεῶν θεάσεται."
https://www.xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: