Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Η Αριστερά κόβει τα μετρητά: Μόνιμο capital control για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους με αναλήψεις 150 ευρώ την εβδομάδα!

Η Αριστερά κόβει τα μετρητά: Μόνιμο capital control για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους με αναλήψεις 150 ευρώ την εβδομάδα!
Θα επεκτείνουν αυτό το μέτρο και σε άλλες ομάδες εργαζομένων;
Σε κατάσταση πανικού είναι 3,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στο Δημόσιο μετά την αποκάλυψη που κάνει το Βήμα της Κυριακής. Σχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και έλεγχο στις αναλήψεις μετρητών έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, βασικός άξονας του σχεδίου είναι να περικοπεί στις παραπάνω κατηγορίες η εβδομαδιαία λήψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα. Τα υπόλοιπα χρήματα (μισθοδοσίας ή σύνταξης) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.
Ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης; Να ελέγξει την φοροδιαφυγή όπως διαρρέει ή το ταμείο είναι μείον; Μήπως το μέτρο έχει να κάνει με την μη συμμετοχή ΔΝΤ (αν δεν παρθούν και άλλα μέτρα) στο Μνημόνιο Τσίπρα. Τα χειρότερα έπονται!
Το μέτρο θα αφορά περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες και πρόκειται στην ουσία για μονιμοποίηση του κεφαλαιακού ελέγχου, τα γνωστά capital controls, με τη διαφορά ότι δεν αγγίζει κανένα κεφάλαιο αλλά απλούς καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι όμως έχουν τη δυστυχία να πληρώνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών.
Ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες αυτής της χώρας είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αμείβεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Πόσους αλήθεια συνταξιούχους θα βρει με υπεράκτιες εταιρείες; Πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν βγάλει μαύρο χρήμα στο εξωτερικό; Πόσοι φουκαράδες από αυτούς περιέχονται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ; Επειδή οι εμπνευστές αυτής της ιδέας δεν μπορεί να έχουν πίτουρα στο κεφάλι τους, σίγουρα κάτι άλλο, πολύ πιο σοβαρό πρέπει να συμβαίνει. Η απάντηση έρχεται μάλλον φυσιολογικά, αν σκεφτεί κανείς τα πλεονεκτήματα του νέου μέτρου για τις τράπεζες και τους τοκογλύφους.
Φυσικά και δεν πρόκειται για καμιά «πάταξη της φοροδιαφυγής», αφού οι συγκεκριμένες κατηγορίες πληρώνονται από το ίδιο το κράτος, το οποίο εννοείται ότι παρακρατεί το φόρο και μάλιστα προκαταβολικά για το επόμενο οικονομικό έτος. Με τη νέα μέθοδο όμως μειώνεται δραματικά η κυκλοφορία του χρήματος και φυσικά οι ανάγκες σε ρευστότητα, που αποτελεί και το μεγάλο βραχνά των τραπεζών. Το σενάριο της αντικατάστασης του ευρώ και του χρήματος γενικότερα, με τις λεγόμενες «πιστωτικές μονάδες» φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Καλώς ήρθατε στη νέα παγκσμιοποιημένη πραγματικότητα.
Εθνικισμός.net / xathess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: