Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

74 χρόνια από τη λήξη του πολέμου: Στα αζήτητα τα οστά των Ηρώων του Έπους του 1940

74 χρόνια από τη λήξη του πολέμου: Στα αζήτητα τα οστά των Ηρώων του Έπους του 1940
Στα… αζήτητα εξακολουθούν να παραμένουν τα οστά χιλιάδων Ελλήνων, που έχασαν τη ζωή τους κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι Έλληνες πεσόντες αξιωματικοί και στρατιώτες ανέρχονται στους 13.936 από τους οποίους οι 7.976, έπεσαν στην Βόρειο Ήπειρο και ελάχιστοι είναι σήμερα ενταφιασμένοι στα οργανωμένα Ελληνικά Στρατιωτικά Κοιμητήρια  που υπάρχουν στους Βουλιαράτες και την Κλεισσούρα.
Αν και πέρασαν 74 χρόνια από τη λήξη της ελληνοϊταλικής σύγκρουσης τα οστά της συντριπτικής πλειοψηφίας των ηρώων μας, που έπεσαν πολεμώντας τον εισβολέα πέρα των σημερινών ελληνοαλβανικών συνόρων, στην Ελληνική Βόρειο Ήπειρο, εξακολουθούν να είναι διάσπαρτα και εγκαταλειμμένα, σε πλαγιές, βουνά και δάση στην Κορυτσά, στο Πόγραδετς, στο Αργυρόκαστρο, μέχρι τη Χειμάρρα.

Εγκαταλελειμμένο νεκροταφείο με Έλληνες πεσόντες υπάρχει και στις πλαγιές του όρους Μπουρέτο, πλησίον της ελληνοαλβανικής μεθορίου κοντά στην πυραμίδα 24 και ανάμεσα στα χωριά Ροντάτες και Άνω Επισκοπή. Πρόκειται για έκταση ενός στρέμματος, περιφραγμένο  με πέτρινο τοίχο, όπου είναι θαμμένοι 40 Έλληνες που έπεσαν στις μάχες που έλαβαν μέρος στην περιοχή αρχές Δεκεμβρίου του 1940.  Το νεκροταφείο. Τα στοιχεία των νεκρών που είναι θαμμένοι στο νεκροταφείο είναι γνωστά, ωστόσο χρειάζεται ταυτοποίηση (μέθοδο DNA) αφού επί κομμουνιστικού καθεστώτος καταστράφηκαν οι σταυροί πάνω στους οποίους αναγραφόντουσαν τα ονόματα.   
Επίσης στις πλαγιές της Τρεμπεσίνας και στη θέση Σέβρανι - Φράταρι που δόθηκαν σκληρές μάχες τα Χριστούγεννα του 1940, άγνωστη παραμένει η θέση που έχουν ταφεί οι 336 Έλληνες πεσόντες.



http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: