Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Δάνειο ύψους 1,2 δις ευρώ από τη Ρωσία στην Κούβα

Κρατικό δάνειο μαμούθ ύψους 1,2 δις ευρώ θα χορηγηθεί από τη Ρωσία στην Κούβα για χρηματοδότηση μεταξύ άλλων της κατασκευής τεσσάρων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο νησί .Προκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στα τελευταία 25 χρόνια των διμερών σχέσεων των δύο κρατών. "Οι Κουβανέζοι είναι άνθρωποι, που μπορείς να εμπιστεύσαι" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκοζίν, σχετικά με την απόφαση, η οποία είναι αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης εργασίας που πραγατοποίησαν οι συμπρόεδροι της Επιτροπής Ρωσίας-Κούβας σχετικά με το εμπόριο, την οικονομική και επιστημονική-τεχνική συνεργασία.
 
''Tα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν γίνει επενδύσεις στην κουβανική οικονομία",εξήγησε ο Ρογκοζίν, προσθέτοντας ότι "η κουβανική πλευρά είναι απολύτως εγγυημένη για την αξιοποίηση των ρωσικων κεφαλαίων", κάτι που αποδεικνύει ότι οι Ρώσοι δεν δίνουν δάνεια τυχαία και σε οποιοδήποτε κράτος, παρα μόνο σε όσα αποδεικνύουν ότι είναι αξιόπιστα. "Για τη Ρωσία, αυτό είναι μια τεράστια ευκαιρία για την επιστροφή στην Κούβα της τεχνολογίας και της βιομηχανίας της", συμπληρώνει, ενώ τονίζει ότι η υλοποίηση των έργων αυτών, θα αυξήσει την ενεργειακή ικανότητα του "νησιού της ελευθερίας" τουλάχιστον κατά 20%. 
Το έγγραφο που χορηγεί το δάνειο υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών Αντον Σιλουάνωφ και τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών της Κούβας Ρικάρντο Καμπρίσας.
Ωστόσο δεν ήταν το μόνο που εγκρίθηκε, καθώς μετά τη συνάντηση υπογράφηκε ένα πακέτο εγγράφων. Πρόκειται για τη διακυβερνητική ρωσο-κουβανική συμφωνία για την κατασκευή μονάδων ισχύος σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και ακόμα για την κατασκευή τεσσάρων σταθμών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής Επιπλέον, εγκρίθηκε μια σύμβαση για αύξηση της χωρητικότητας και δυναμικότητας των θερμικών σταθμών ενέργειας

Ορατό είναι ακόμα το ενδεχόμενο οι 2 πλευρές να υπογράψουν και άλλη συμφωνία για τη χρηματοδότηση εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων για τη μεταλλουργία, ενώ στη φάση της υλοποίησης βρίσκεται ακόμα και μια συμφωνία για την προμήθεια των σιδηροτροχιών μεταξύ της ρωσικής εταιρείας Evraz και της Κουβανέζικης Tradex.
Παράλληλα, Ρωσοι και Κουβανοί ανανεώνουν το ραντεβού τους για το τέλος του έτους οπότε και θα γίνει συνάντηση της ρωσοκουβανικής Διακυβερνητικής Επιτροπής και σύμφωνα με τον Ρώσο αντιπρόεδρο οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν γύρω από διαστημικά προγράμματα υψηλής τεχνολογίας της εταιρείας "Roscosmos". Εως το τέλος του έτους η Ρωσία θα ανοίξει στην Κούβα, βάση που θα επισκευάζει τα αεροσκάφη και κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τα αεροσκάφη ρωσικής προέλευσης κυρίως, να αρχίσουν να πετούν προς την Αμερική.
Την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι  τεράστιο ενδιαφέρον για τη Ρωσία έχουν τα αποτελέσματα των εργασιών της φαρμακευτικής βιομηχανίας της Κούβας. Μιλώντας για τα σχέδια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Ρογκοζίν δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να αναβάθμιση του συνόλου του εξοπλισμού που διατέθηκε στην Κούβα κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής
.

http://greeknation.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: