Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Πρόκληση του τούρκου αντιπροέδρου: ‘’Και μέρος της τουρκίας και ξεχωριστό κράτος είναι τα κατεχόμενα’’

Πρόκληση του τούρκου αντιπροέδρου: ‘’Και μέρος της τουρκίας και ξεχωριστό κράτος είναι τα κατεχόμενα’’
Οι τούρκοι συνεχίζουν τις προκλητικές τους δηλώσεις για την Πατρίδα μας, μιας και τη θεωρούν κάτι παραπάνω από δικό τους τσιφλίκι, αλλά και λόγω του ότι βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να το πράττουν ανεμπόδιστα.
Τα κατεχόμενα είναι μέρος της Τουρκίας αλλά και ξεχωριστό "κράτος" υποστήριξε εκ νέου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, μιλώντας στο 8ο Συνέδριο των τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα. Ο τούρκος αντιπρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι: "Η αναφορά μας σε `μικρή πατρίδα` στην `ΤΔΒΚ` γίνεται αντιληπτή σαν να αποτελεί δικό μας μέρος. Ναι, αποτελεί μέρος μας αλλά είναι ένα ξεχωριστό κράτος."
Αναφερόμενος στην οικονομία των κατεχομένων ο τούρκος υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή 85 χιλιάδες φοιτητές σπουδάζουν σε πανεπιστήμια των κατεχομένων, προσθέτοντας ότι αυτό προκαλεί ικανοποίηση επειδή οι 40 χιλιάδες προέρχονται από την τουρκία, κάτι που είναι σημαντικό για την `αναγνώριση` και την επίγνωση. Όπως είπε, αυτός ο αριθμός πριν από μερικά χρόνια ήταν ο μισός και είναι σημαντικό που αυξήθηκε επειδή έχουν πάει στα κατεχόμενα για σπουδές και φοιτητές από άλλες χώρες.
Σε σχέση με την "απομόνωση" ο τούρκος υπουργός είπε ότι η οικονομία είναι κάτω από πίεση προσθέτοντας ότι γι' αυτό το λόγο η Τουρκία προσφέρει βοήθεια στα κατεχόμενα. Ανέφερε ότι μερικές φορές υπερβάλλουν για την οικονομική βοήθεια στα κατεχόμενα και όπως είπε το 2015 η Τουρκία είχε δώσει οικονομική βοήθεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο τούρκος υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτή η οικονομική βοήθεια είναι πολύ υψηλή και πως το σημαντικό είναι πως χρησιμοποιείται αυτή η βοήθεια.
Για το σχέδιο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο τούρκος υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο του στον κόσμο, ενώ διέψευσε τα δημοσιεύματα στον τ/''κ'' Τύπο ότι η Τουρκία ρίχνει το νερό στη θάλασσα, επειδή δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα της διαχείρισης του νερού. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά στους τ/''κ'' και δεν έχει πρόθεση να διαλύσει την `κυβερνητική συμμαχία` στα κατεχόμενα. Tέλος, όταν ο Τουγρούλ Τουρκές ρωτήθηκε από τους τούρκους δημοσιογράφους αν η Τουρκία θα δώσει νερό και στο Ισραήλ, αυτός δήλωσε ότι πρώτα θα δώσουν στους Κύπριους πολίτες και αν περισσέψει τότε το συζητάνε, αν υπάρξει αίτημα, να δώσουν και στην στην 'Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου' και σε άλλες χώρες, όπως ανέφερε.
Το όλο θέμα παραπέμπει στις περιβόητες εγγυήσεις. Η Τουρκία καθιστά απόλυτα σαφές πως δεν διατίθεται να παραιτηθεί και ότι επιθυμεί τη διατήρηση των εγγυήσεων στο νησί που έχει κατακτήσει. Η θέση αυτή της Άγκυρας, δεν είναι καινούργια, πλην όμως επαναλαμβάνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική πλευρά διαμηνύει πως συζητά το θέμα των εγγυήσεων, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδέχεται να διαφοροποιηθεί. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς ο Μουσταφά Ακιντζί, συζητούν (δήθεν) διαφοροποιήσεις του σημερινού συστήματος των εγγυήσεων, όχι όμως μη συμμετοχή της Τουρκίας.
Περαιτέρω προκύπτει έμμεσα από τα όσα έχει πει ο ψευδοηγέτης, πως μια φόρμουλα με την οποία φλερτάρει η Άγκυρα, είναι η παροχή εγγυήσεων από μέρους της Τουρκίας μόνο στους τουρκο''κύπριους''. Μια θέση που δεν είναι καινούργια, αλλά επαναφέρεται στο προσκήνιο για προφανείς λόγους. Αν κρίνουμε και από τη πρόσφατη δήλωση του ευρηματικού Άιντα, πως η τ/''κ'' κοινότητα είναι μικρότερη σε έκταση εν σχέση με την ε/κ, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι σε μειονεκτική θέση - άρα ίσως οι εγγυήσεις και να είναι κάτι το λογικό για να υπάρξει αμοιβαία ασφάλεια, αντιλαμβάνεστε που βαδίζουμε.
Είναι πρόδηλο πως η φόρμουλα αυτή ουσιαστικά παραπέμπει στη λογική των δύο κρατών, ενώ η εγγύηση σαφώς και δεν καλύπτει μόνο το τουρκο''κυπριακό'' συνιστών κρατίδιο, αλλά όπου θα υπάρχουν τ/''κ'' σε όλη την επικράτεια της χώρας. Δηλαδή και στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο αλλά και στην κεντρική κυβέρνηση. Το ζητούμενο, πάντως από ελληνικής πλευράς, υποτίθεται πως ήταν η οριστική κατάργηση των εγγυήσεων. ''Όλα στο τραπέζι'', δήλωσε ετοιμοπόλεμος χθες ο κοινοτάρχης μας για τη συνέχιση των συνομιλιών. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, ενδέχεται να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων... δυστυχώς...
ΕΛΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: