Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Εικόνες απόγνωσης: Δεκάδες σπίτια στις φλόγες – Ξέμειναν από νερό τα πυροσβεστικά – Σταμάτησαν τα εναέρια μέσα (upd)

 

Θλίψη και απόγνωση δημιουργούν οι εικόνες με τα δεκάδες σπίτια, τα οποία έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, τόσο από τη φωτιά που ξέσπασε στη Σαρωνίδα, όσο και από αυτή στο Λουτράκι. 

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στον Κουβαρά επεκτάθηκε μέσα σε δύο ώρες, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί καταστρέφοντας σπίτια και περιουσίες σε Ανάβυσσο, Λαγονήσι και Σαρωνίδα.


Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές, καθώς η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου και γρήγορα οι φλόγες βρέθηκαν στις αυλές των σπιτιών. 





«Ήταν η μόνη μου κατοικία. Μέναμε εδώ με την γυναίκα μου. Αυτή τη στιγμή μείναμε στο δρόμο. Ούτε τα φάρμακα μου να πάρω, τα πράγματά μας. Τώρα είμαστε δρόμο» δήλωσε με απόγνωση ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής που είδε τους κόπους μιας ζωής να γίνονται κυριολεκτικά στάχτη.

«Ζούσαμε εδώ 22 χρόνια», συμπλήρωσε. «Κλαίμε και μόνο που το βλέπουμε το σπίτι μας, στο δρόμο μείναμε» επανέλαβε με δάκρυα στα μάτια.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώθηκε διακοπή υδροδότησης στο Πανόραμα Σαρωνίδας με αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά οχήματα να μείνουν χωρίς νερό και να ακινητοποιηθούν.

Οι εικόνες που δείχνουν τους κατοίκους να αντικρίζουν καμένες τις περιουσίες τους είναι απλά… «γροθιά στο στομάχι».

«Ξέσπασαν σε κλάματα όταν αντίκρισαν την εικόνα της καταστροφής. Οι άνθρωποι έβγαζαν τα προς το ζην από αυτόν εδώ στον στάβλο. Δυστυχώς τώρα δεν έχει μείνει τίποτα. Απόγνωση, φλόγες, καπνός κι αποκαϊδια. Μόλις ήρθαν οι άνθρωποι, αντίκρισαν την εγκατάσταση να έχει παραδοθεί εντελώς στις φλόγες. Δυστυχώς είναι κόλαση» περιέγραψε συγκλονισμένος δημοσιογράφος του Open, Νίκος Γιαπρακάς.


Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά και στο Λουτράκι με αρκετά σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό από τη φωτιά στο Λουτράκι 9 σπίτια είναι καμένα επίσημα ενώ 28 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από τα σπίτια τους. Πληροφορίες από loutraki365 αναφέρουν ότι συνολικά έχουν καεί 30 σπίτια στον οικισμό Ειρήνη και δύο κατοικίες στην Καλλιθέα ενώ εκτεταμένες καταστροφές έχουν σημειωθεί και  στο Άνω Καρμπουνάρι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι εθελοντές, αλλά και κάτοικοι των οικισμών, έδωσαν μάχη προκειμένου η πύρινη λαίλαπα να μην καταστρέψει αλλά σπίτια και να μην περάσει από την παλαιά εθνική οδό προς τα διυλιστήρια της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 για τις περιοχές Καλαμάκι, Ίσθμια και Παράδεισο με κατεύθυνση προς την Κόρινθο.


«Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή, Καλλιθέα Λουτρακίου και τώρα κινείται προς τις περιοχές Καλαμάκι και Αγίους Θεοδώρους», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.


Όπως προσέθεσε, «στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και μεταφέρουν την φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να έχουν καεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πεύκα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας».

Αυτή την ώρα υπάρχουν αναζωπυρώσεις στο μέτωπο, ενώ δεν έχει αλλάξει κάτι με τις ισχυρές δυνάμεις να συνεχίζουν να προσπαθούν την κατάσβεση της.

Οι κάτοικοι της περιοχής όπως φαίνεται θα ξενυχτήσουν καθώς βλέπουν από παντού να ξεπηδούν φλόγες είτε μέσα από το δάσος της περιοχής είτε από τα γύρω από τους γύρω οικισμούς.

O οικισμός του Αγίου Χαραλάμπους στο Καλαμάκι Λουτρακίου προβληματίζει περισσότερο τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο οποίο εστιάζουν αυτή την στιγμή το ενδιαφέρον τους καθώς υπάρχουν σε πολύ μεγάλη έκταση «καντηλάκια», ενώ από κάτω υπάρχουν σπίτια υπάρχει οικισμός και έχουν γίνει προσπάθειες για την απομάκρυνση όλων των κατοίκων.

Τα εναέρια μέσα θα ξεκινήσουν ξανά με το πρώτο φως της μέρας, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες τα μέτωπα στη νοτιοανατολική Αττική φαίνεται πως είναι τρία:

  • Ένα στην περιοχή από Σαρωνίδα ως Λαγονήσι,
  • Ένα από το Πανόραμα ως τη Σαρωνίδα
  • Ένα προς Ανάβυσσο
https://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: