Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Γιατί η κυβέρνηση δεν κήρυξε εθνικό πένθος για την πτώση του Canadair – Οι αντιδράσεις και το ναυάγιο στην Πύλο

 

Σε θλίψη έχει βυθιστεί η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της μοιραίας πτώσης του CL-215 Canadair κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στην Κάρυστο. 

Δύο νέοι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας οδηγήθηκαν στο θάνατο, αφήνοντας πίσω τους ανθρώπους να θρηνούν για το χαμό τους. Ο λόγος για τον 34χρονο σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον 27χρονο ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, χειριστές της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης.


Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε σχετικά με την απώλεια ζωής των χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, στην Εύβοια:

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη.

Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Ωστόσο αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι είναι άλλο το εθνικό πένθος και άλλο το πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επί της ουσίας όταν κηρύσσεται πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις οι σημαίες στις στρατιωτικές Μονάδες, Υπηρεσίες και Καταστήματα θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Τι είναι το εθνικό πένθος και πότε κηρύσσεται 

Το εθνικό πένθος να προέλθει από τον θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο δυστυχές γεγονός, όπως επίσης και από το γεγονός θανάτου ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό. Χαρακτηρίζεται από πένθος που επιφέρει και μνημονικές δραστηριότητες που παρατηρούνται στην πλειοψηφία του πληθυσμού μιας χώρας.

Κατά την διάρκεια του σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις. Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις κόσμου.

Όλες οι φορές που κηρύχθηκε εθνικό πένθος

  • τον Μάρτιο του 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη κηρύχθηκε εθνικό πένθος,
  • τον Ιούνιο του 1996, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, κηρύχθηκε τετραήμερο δημόσιο πένθος
  • τον Ιούλιο του 1996 κηρύχθηκε τριήμερο δημόσιο πένθος μετά την αποδημία του Παρθενίου Γ΄ Αλεξανδρείας
  • τον Απρίλιο του 1998 κηρύχθηκε εθνικό πένθος για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή,
  • τον Απρίλιο του 1998 κηρύχθηκε τετραήμερο δημόσιο πένθος μετά την αποδημία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ
  • Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: η 14η Σεπτεμβρίου κηρύσσεται ημέρα εθνικού πένθους,
  • Θάνατος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄ (11/9/2004): 3 ημέρες δημόσιου πένθου
  • Δυστύχημα της Helios το 2005: Η 16η Αυγούστου κηρύσσεται ημέρα δημόσιου πένθους (ή εθνικού) πένθους,
  • το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος,
  • τον Ιανουάριο του 2008, κηρύχθηκε τετραήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου,
  • τον Μάιο του 2017, 4 ημέρες δημόσιου πένθους μετά τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,
  • τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα,
  • τον Ιούλιο του 2018, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο, με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι,
  • τριήμερο εθνικό πένθος (6, 7, 8 Σεπτεμβρίου 2021), έπειτα από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου του 2021.
  • στις 27 Οκτωβρίου 2021, την ημέρα της κηδείας της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
  • τριήμερο δημόσιο πένθος (27, 28, 29 Δεκεμβρίου 2021), έπειτα από τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια.
  • τριήμερο δημόσιο πένθος(3, 4, 5 Φεβρουαρίου 2022), έπειτα από τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη.
  • τριήμερο εθνικό πένθος (1, 2, 3 Μαρτίου 2023) , έπειτα από την τραγωδία της σύγκρουσης των 2 τραίνων στα Τέμπη.
  • Τριήμερο εθνικό πένθος (14,15,16 Ιουνίου 2023), έπειτα από το πολύνεκρο ναυάγιο με παράνομους μετανάστες στην Πύλο
Οι αντιδράσεις 

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έστειλε το δικό του μήνυμα μέσα από τα social media, ζητώντας ουσιαστικά να κηρυχτεί τριήμερο εθνικό πένθος. «Τριήμερο πένθος; Α ξέχασα… Ήταν Έλληνες» ήταν χαρακτηριστικά το καυστικό σχόλιο που έκανε στο Instagram.

Αλλά και πολλοί χρήστες του διαδικτύου αναφέρθηκαν στο εθνικό πένθος που είχε κηρυχθεί για τους παράνομους μετανάστες.

Η επικεφαλής της «Φωνής Λογικής» Αφροδίτη Λατινοπούλου, αναφέρθηκε στο εθνικό πένθος που είχε κηρυχθεί για το ναυάγιο στην Πύλο και έγγραψε:

«Τριήμερο Εθνικό Πένθος για δυστύχημα με λαθρομετανάστες σε διεθνή ύδατα, ξέραμε να κηρύξουμε. Τριήμερο Εθνικό Πένθος για τον άδικο χαμό των πιλότων μας που παλεύουν μερόνυχτα με τις φωτιές, δεν μπορούμε να κηρύξουμε. Μην πει κανείς πως κήρυξε ο στρατός, γιατί αυτό έλειπε. Προτεραιότητες». 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρθηκε στο χαμό των δύο πιλότων και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα απαιτήσεις από την κυβέρνηση να κηρύξει εθνικό πένθος.

https://www.pronews.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: