Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Κούρδοι μαχητές σκότωσαν στο Αφρίν τουλάχιστον 5 μισθοφόρους της Τουρκίας

 

Κούρδοι μαχητές πραγματοποίησαν επίθεση νωρίς τη Δευτέρα στη βόρεια Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε μέλη των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία, δήλωσαν ακτιβιστές.

Η επίθεση νότια της πόλης Αφρίν, την οποία κατέχουν οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία, σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο, που παρακολουθεί τον πόλεμο της αντιπολίτευσης, είπε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τις Απελευθερωτικές Δυνάμεις του Αφρίν, μια κουρδική φατρία που συμμάχησε με την κύρια κουρδική ομάδα στη Συρία, γνωστή ως Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η οργάνωση έχει αναλάβει δεκάδες επιθέσεις εναντίον Σύριων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Ταχέρ αλ-Ομάρ, με έδρα τη Συρία, δήλωσε ότι η επίθεση έλαβε χώρα περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) νότια του Αφρίν. Σύμφωνα με τον αλ Ομάρ, πέντε μέλη της φατρίας Φαϊλάν αλ Σαμ που υποστηρίζεται από την Τουρκία σκοτώθηκαν. Το Παρατηρητήριο είπε ότι έξι έχασαν τη ζωή τους, αλλά οι διαφορετικοί απολογισμοί δεν είναι ασυνήθιστοι αμέσως μετά από τέτοιες επιθέσεις.

Το Αφρίν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και των συμμάχων της συριακών μαχητών της αντιπολίτευσης από το 2018, μετά από μια στρατιωτική επιχείρηση που υποστηρίζεται από την Τουρκία που απώθησε Σύρους Κούρδους μαχητές και χιλιάδες Κούρδους κατοίκους από την περιοχή.

Από τότε, η πόλη και τα γύρω χωριά έχουν γίνει τόπος επιθέσεων σε στόχους μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Η Άγκυρα θεωρεί τους Σύρους Κούρδους μαχητές που ελέγχουν ένα τμήμα του συριακού εδάφους κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας ως τρομοκράτες, συμμάχους με Κούρδους αντάρτες εντός της Τουρκίας.

Επίσης τη Δευτέρα στη βόρεια Συρία, Κούρδοι μαχητές εκτόξευσαν αρκετούς ρουκέτες σε βάση του τουρκικού στρατού κοντά στην πόλη Αζάζ, ανέφεραν το Παρατηρητήριο και ο Αλ Ομάρ. Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για θύματα.

Η βία έρχεται μια ημέρα μετά από δύο εκρήξεις στη βόρεια Συρία που σκότωσαν οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένων τριών μελών μιας ομάδας υπό την ηγεσία των Κούρδων της Συρίας στην πόλη Μανμπίτζ.

Asharq al Awsat

The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια: