Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Η Ελλάδα πυρηνική δύναμη; Απόρρητες συζητήσεις της 21ης Απριλίου για προμήθεια πυρηνικού αντιδραστήρα

 

Η Ελλάδα πυρηνική δύναμη; Απόρρητες συζητήσεις της 21ης Απριλίου για προμήθεια πυρηνικού αντιδραστήρα 

Η Τουρκία προχωρεί στην ίδρυση πυρηνικού εργοστασίου, εάν αυτή ποτέ πραγματοποιηθεί, αφού την κατασκευή του έχει αναλάβει η Ρωσσία, με την οποία οι σχέσεις δεν φαίνεται να εξελίσσονται και τόσο καλά με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και το πράσινο φως που έδωσε ο Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Πρώτος έθιξε το θέμα της πυρηνικής ενέργειας το 1950 ο Ναύαρχος Σπανίδης με εμπιστευτική του διάλεξη για την ατομική ενέργεια σε ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ, παρουσία του Στρατάρχη Αλεξάνδρου Παπάγου. Η ατομική ενέργεια θα είχε σημαντική συμβολή τόσο στην εθνική οικονομία, εις ό,τι αφορά την χρήση για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά θα ήταν και το πρώτο βήμα για κατασκευή πυρηνικών όπλων. 

Επί κυβερνήσεως Παπάγου μάλιστα εντοπίστηκαν κοιτάσματα ουρανίου σε Έβρο, Σέρρες και Κιλκίς και τον Ιούνιο του 1955 έγινε η ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα “Atoms for peace”. Το 1958 ο περίφημος Μποδοσάκης προχωρεί σε έρευνες και ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει εξόρυξη ουρανίου και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής σταματά τις έρευνες και κλείνει το θέμα, αφού οι Αμερικάνοι δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να γίνει η Ελλάδα πυρηνική δύναμη! 

Όλα ξαναρχίζουν με απόρρητες συζητήσεις αξιωματούχων της 21ης Απριλίου το 1970 και φυσικά σταματούν με τον ερχομό της “δημοκρατίας” και την Μεταπολίτευση… Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι επί κυβερνήσεως Αλεξάνδρου Παπάγου η Βασίλισσα Φρειδερίκη καλούσε για διάλεξη στην Ελλάδα για την πυρηνική ενέργεια τον γνωστό βραβευμένο με Νόμπελ, Γερμανό φυσικό Χάιζενμπεργκ. 

https://xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: