Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Καταποντίζεται η οικονομία της Τουρκίας

Τα χρόνια προβλήματα της τουρκικής οικονομίας βγαίνουν στην επιφάνεια σε μια κρίση, που εκ της φύσεώς της δεν έχει προηγούμενο. Η πανδημία και η υποχώρηση  της λίρας τραβούν την τουρκική οικονομία στον πάτο και βάζουν θηλιά στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μάταια επιδιώκει να βρει σανίδα σωτηρίας.
Οι υποσχέσεις των ΗΠΑ για στήριξη δεν φαίνεται να αποδίδουν, ενώ πάντα είναι ανοικτή η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ένα σενάριο, βέβαια, που προσπαθεί να αποκλείσει ο Ερντογάν.

Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική λίρα έγραψε ρεκόρ πτώσης με 7,4 ως προς το ένα δολάριο, και η πτώση μεγάλωσε φτάνοντας το 17%. Μόνο τις τελευταίες μέρες η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχασε 4 δις από τα  αποθεματικά της σε δολάρια για να στηρίξει τη λίρα.
Η νέα πτώση της τουρκικής λίρας είναι συνάρτηση: α) Της περαιτέρω μείωσης των εξαγωγών, που έφτασε ώς το 18% στη  μεταποιητική βιομηχανία, γεγονός που άνοιξε την ψαλίδα στο πάγιο πρόβλημα του ανισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών. β) Της αύξησης του  πληθωρισμού (πέραν του 15%) και της ανεργίας (17%), καθώς και της ύφεσης που θα κτυπήσει τη χώρα, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής των εξωτερικών οφειλών για το 2020, που φτάνουν περί τα 170 δις δολάρια.
Το μαξιλαράκι των 16 δις δολαρίων, που υπολογίζει να κερδίσει η χώρα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, δεν φαίνεται ικανό να σώσει την παρτίδα, καθότι ο τουρισμός δύσκολα μπορεί να σωθεί, λόγω των καθυστερημένων μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση στον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Ο Ερντογάν φαίνεται να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, όμως δεν διστάζει να αλωνίζει την Κυπριακή ΑΟΖ. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν δικούς τους πόρους και απορροφούν σταθερά βασικό τμήμα του προϋπολογισμού. Όμως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτή η κρίση δεν θα επηρεάσει ακόμη και αυτόν τον στρατό, χωρίς να σημαίνει μείωση της τουρκικής απειλής. Η αντιπολίτευση, πάντως, κτυπά αλύπητα τον Τούρκο Πρόεδρο. Και προφανώς στο Κυπριακό και τα Ελλαδοτουρκικά οι Κεμαλιστές δεν τηρούν ηπιότερη στάση από εκείνην του AKP. Το αντίθετο συμβαίνει. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τη χώρα εάν η οικονομική κατάσταση γίνει ακόμη χειρότερη.

http://greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: