Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΕΚΤΑΚΤΟ Κύπρος καλεί Συρία για οριοθέτηση ΑΟΖ

Κύπρος καλεί Συρία για οριοθέτηση ΑΟΖ. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από την παρέμβαση Κύπριου Ακαδημαϊκού ειδήμονα σε Διεθνείς Σχέσεις. Προφανώς θα πρόκειται για μια ηχηρή απάντηση της Κύπρου στη συμφωνία Τουρκίας-GNA.

O Eπίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Γιώργος Κέντας αναφέρει την 21/5/20 στο twitter: Είναι η κατάλληλη στιγμή για την Κύπρο να να επιτύχει συμφωνία με την Συρία για τον καθορισμό αντίστοιχων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών-ΑΟΖ. Για χάρη της ιστορίας, προχώρησαν σε διμερή επικοινωνία για το θέμα που χρονολογείται από το 2007. Η Συρία συζήτησε το ίδιο θέμα με το Λίβανο.”
Συνοδεύει την ανάρτηση του από ανάλογο χάρτη.


Η εξέλιξη αυτή πρέπει να συνεκτιμηθεί και λογικά είναι η συνέχεια της επιστολής του Μπασάρ Ζα’αφάρι μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ της Συρίας που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας -Φιλελεύθερος -και στάλθηκε στις 29 Απριλίου 2020 στον ΓΓ του ΟΗΕ. Η Συρία καταδικάζει επίσημα στον ΟΗΕ τη συμφωνία Τουρκίας-GNA ως παράνομη και υπεραμύνεται τα κυριαρχικά οικονομικά συμφέροντα Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Μεταξύ άλλων αναφέρεται :

FB_IMG_1590067692457


  1. Το μνημόνιο [Τουρκίας-Λιβύης] παραβιάζει τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων καθότι δεν υπάρχει επικάλυψη θαλάσσιων περιοχών ή κοινά σύνορα ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη…….
  2. Το πιο πάνω μνημόνιο αντικατοπτρίζει μια κατάφωρη επίθεση κατά των κυριαρχικών οικονομικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου και επηρεάζει αρνητικά τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες ανάμεσα σ’ αυτά τα κράτη.
  3. Τα σύνορα της υποτιθέμενης “υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης” όπως καθορίζονται σ’ αυτό το μνημόνιο, είναι φανταστικά, παράνομα, αυθαίρετα και προκλητικά, κι έτσι θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, με ενδεχόμενο η Μεσόγειος να μετατραπεί σε ζώνη πολέμου….Όπως υπογραμμίζει ο Φιλελεύθερος ”η συριακή κυβέρνηση κατ’ αυτό τον τρόπο αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ και σε μια περιοχή όπου η Τουρκία προσπαθεί να περάσει τη θέση ότι ανήκει στη λεγόμενη «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου».
FB_IMG_1590067694874


dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: