Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Απάντηση στους Τούρκους για την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων που απαιτούν με θράσος

Απάντηση στους Τούρκους για την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων που απαιτούν με θράσος
Κανένα δικαίωμα δεν έχει η Τουρκία βάσει των Διεθνών Συνθηκών
Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα “κατά πλήρη κυριαρχία” από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: “Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι”.
Σε ΑΠΑΝΤΗΣΗ στους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων τονίζεται:
• Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί “res inter alios acta” γι’ αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες» εκτός των συμβαλλομένων.
• Η πρόβλεψη περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της κομμουνιστικής Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο. Τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με την συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και την Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά.
Εκτός των παραπάνω, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσο μάλλον, την ώρα που η Τουρκία, παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο με το casus belli, με το οποίο απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που η χώρα μας ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμά της, την επέκταση των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια και επιπλέον έχει απέναντι από τα νησιά μας την στρατιά του Αιγαίου με την οποία απειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα και μάλιστα το έχει δηλώσει!
http://www.xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: