Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

4 Νοεμβρίου 1918: Ποιοι ίδρυσαν το ΣΕΚΕ, τον πρόγονο του ΚΚ€;

4 Νοεμβρίου 1918: Ποιοι ίδρυσαν το ΣΕΚΕ, τον πρόγονο του ΚΚ€;
Η ιστορία του κόμματος του "εγκλήματος και της προδοσίας", όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Γεώργιος Παπανδρέου, είναι ενδεικτική των στόχων του για την Πατρίδα και το Έθνος. Το ΚΚ€ αποκαλύπτει από την στιγμή της ίδρυσής του ότι αποτελεί ένα ξενοκίνητο κόμμα, ελεγχόμενο από σιωνιστικά λόμπυ, με μοναδικό σκοπό την αποδόμηση και το ξεπούλημα της Ελλάδας
Τον Νοέμβριο του 1918 διεξήχθη στον Πειραιά το Α’ Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο, από το οποίο προέκυψε η ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (ΣΕΚΕ), του πρώτου κομματικού σχηματισμού της Αριστεράς στην Ελλάδα. Στις 12 Απριλίου 1920 μετονομάστηκε σε Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (Κομμουνιστικό) - ΣΕΚΕ(Κ) τα αρχικά του, όταν εντάχθηκε στην Γ’ Διεθνή και στις 3 Δεκεμβρίου 1924 σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).
Ένα χρόνο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία οι διάφορες διάσπαρτες σοσιαλιστικές ομάδες, που δραστηριοποιούνταν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αποφάσισαν την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου, που σκοπό θα είχε τη συνένωσή τους σ’ ενιαίο κόμμα.

Το Α’ Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο, όπως ονομάστηκε, συνήλθε στις 4 Νοεμβρίου 1918, στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων στον Πειραιά.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος 43 αντιπρόσωποι από την Θεσσαλονίκη με τα χαρακτηριστικότερα ονόματα των Αβραάμ Μπεναρόγια, Χ. Μπενρουμπή, Αλμπέρτο Αρδίτι και Φρ. Τζουλάτι. Συμμετείχαν, ακόμη, δύο σοσιαλιστές βουλευτές, ο Αριστοτέλης Σίδερις και ο Αλβέρτος Κουριέλ. Στο πρώτο αυτό Συνέδριο από όπου μετά προήλθε το ΚΚΕ επικράτησαν τελικά οι απόψεις των αριστερών σοσιαλιστών, γεγονός που εκφράστηκε και στο Πρόγραμμα του νέου κόμματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνέδριο εκείνη την κρίσιμη για την επιβίωση της Πατρίδα μας περίοδο υιοθέτησε αντιπολεμικές θέσεις και το σύνθημα «αποχή από κάθε πόλεμο».
Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει!
http://www.xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: