Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Επικεφαλής Ινστιτούτου Bruegel: Αναπόφευκτο ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα

Επικεφαλής Ινστιτούτου Bruegel: Αναπόφευκτο ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα
Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» έδωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς. Εκεί ουσιαστικά τόνισε το αναπόφευκτο του τετάρτου μνημονίου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων, και ξεσκέπασε την κυβερνητική προπαγάνδα περί των δηλώσεων Ομπάμα.
Σας παραθέτουμε αποσπάσματα από την συνέντευξή του:
«Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα. Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Κάτω από τέτοιους όρους, για μένα παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο. Οι επιλογές είναι λοιπόν δύο: είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση είτε ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.
Αυτό που περιμένω ότι θα συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετά για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα»
«Φοβάμαι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της κυβέρνησης του ζήτησαν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο παρελθόν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και θεωρώ απίθανο να αλλάξει κάτι τώρα πια».
Αυτό που ουσιαστικά λέει ο Νταρβάς είναι ότι το τέταρτο μνημόνιο είναι προ των πυλών. Αυτό δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί ακόμα και αν οι εξαγγελίες Ομπάμα υπήρχε περίπτωση να γίνουν πραγματικότητα. Ως μοναδικό τρόπο να υπάρξει αποφυγή του τέταρτου Μνημονίου θέτει την προϋπόθεση οι διεθνείς τοκογλύφου, να πάψουν να είναι τόσο τοκογλύφου, γεγονός βέβαια που δεν έχει ουσιαστική υπόσταση, εκτός αν βρεθεί μια πραγματική Εθνική Κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα τους αναγκάσει.
http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: