Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟ SPUTNIK: Η ΣΕΡΒΙΑ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν επιδεινωθεί μετά τις δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών ότι η Σερβία έχει κάνει λάθος που αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα.
Το λάθος της Σερβίας το επανέλαβε στην Αθήνα, ο ΥΠΕΞ Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ενώ από τα Σκόπια ο ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ εξέφρασε τη λύπη του σε αυτή τη δήλωση.

Οι σχέσεις Σερβίας- Σκοπίων άρχισαν να επιδεινώνονται όταν τα Σκόπια ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και έχυσαν λάδι στη φωτιά με την υποστήριξη των Σκοπίων στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Βελιγραδίου, Στέφαν Γκάγιτς, η σερβική αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό όνομα, αποτέλεσε την αρχή των προβληματικών σχέσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Αθήνας. Ο Γκάγιτς, δήλωσε, ότι η Ελλάδα για τη Σερβία είναι στα Βαλκάνια ο πιο κοντινός σύμμαχος.

«Το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, ήταν πάντα ένα αγκάθι στις σχέσεις με την Ελλάδα. Τώρα ίσως έχει έρθει η ώρα να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα σε βάρος της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος. Αυτό, οι αρχές της Σερβίας θα έπρεπε να το κάνουν εδώ και πολύ καιρό, γιατί τα Σκόπια, με τον πιο άμεσο τρόπο θέτουν κίνδυνο στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, γιατί δεν αναγνωρίζει μέρος του εδάφους της», δήλωσε ο Γκάγιτς και θύμισε τη στάση των Σκοπίων στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Μπράνκο Τζορτζέφσκι, αναλυτής των Σκοπίων είναι πεπεισμένος ότι οι σχέσεις Βελιγραδίου – Σκοπίων έχουν μια αρνητική στάση, αλλά, δεν θα επιδεινωθεί.
Ο Τζορτζέφσκι πιστεύει ότι το Βελιγράδι δεν θα αποφασίσει σχετικα με μια δραστική κίνηση- την ανάκληση της αναγνώρισης των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα.

Sputnik Srbija - (rs.sputniknews.com)
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια: