Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Αφηνίασαν οι τούρκοι από την παρουσία των γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ - Στείλανε το Barbaros στη Μόρφου

Αφηνίασαν οι τούρκοι από την παρουσία των γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ - Στείλανε το Barbaros στη Μόρφου
Tις απειλές της φαίνεται να υλοποίησε η Τουρκία για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, στέλνοντας το “Barbaros” στο κόλπο της Μόρφου. Αμέσως μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, το ερευνητικό πλοίο κατευθύνθηκε στον κόλπο της Μόρφου, με στόχο να προβεί σε έρευνες.
Η ενέργεια αυτή φυσικά συνιστά την άμεση απάντηση της Τουρκίας στη γεώτρηση της Κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, κατά τη “Haber”, η ανάληψη πρωτοβουλίας της Νότιας Κύπρου να συνεχίσει τις γεωτρήσεις, προκάλεσε την Τουρκία.
Αξιοσημείωτη φυσικά είναι η, ομολογουμένως, δυναμική απάντηση του γαμπρού του Ερντογάν, την οποία ανέφερε η εφημερίδα Milliyet, ότι η «Τουρκία δεν είναι μπανανία»! Μια φράση η οποία αν μη τι άλλο, προκαλεί ανατριχιαστικούς συνειρμούς, ιδιαιτέρως αν συγκριθεί με την καταφώρως ενδοτική στάση των ημετέρων εξουσιαστών και την μειοδοτική τους πολιτική δράση.
Εν συνεχεία, τις προκλητικές και διεκδικητικές διαθέσεις της Τουρκίας έρχονται να συμπληρώσουν οι απειλές του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων για την αποστολή της φρεγάτας «Γκιοκτσέαντα» στο χώρο των ενεργειακών ερευνών, η οποία και θα επιτηρεί αυστηρώς το «West Capela» το οποίο θα διενεργεί γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11.
Βλέπουμε συνεπώς ότι οι δραστηριότητες της τουρκίας συνεχώς εντατικοποιούνται, δραστηριότητες οι οποίες αποβλέπουν στην εξασφάλιση και οικειοποίηση των ελλαδικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη Μεσόγειο. Οι ενέργειες φυσικά της Τουρκίας σχετικώς με την ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών στη κυπριακή ΑΟΖ, αποτελούν μέρος ενός πολυπλόκαμου σχεδίου επικρατήσεως, το οποίο τυγχάνει εφαρμογής σε πλήθος πεδίων.
Γεώργιος Σύρος 
http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: