Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΣΥΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΣΟΜΑΛΙΑ...

Τη σημαντική μείωση της στρατιωτικής συμμετοχής της Ελλάδας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι "το υπουργείο προετοιμάζεται σε σημαντική μείωση της εθνικής συμμετοχής στις διεθνείς αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο και στη Σομαλία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που υφίσταται η χώρα αλλά και επειδή στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο έχει αρχίσει η φάση που οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις αναλαμβάνουν σταδιακά τα ηνία".

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει ολοσχερώς και θα συνεχίσει να έχει παρουσία όσο θα υφίστανται οι διεθνείς αποστολές.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας, που είχε στόχο να προετοιμαστεί η τακτική Σύνοδος του Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στις επιχειρήσεις στη Λιβύη και εκφράστηκε προβληματισμός για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, που θέτει η Συνθήκη της Λισσαβόνας, με την ανάγκη μείωσης των εξοπλισμών, λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

 Ως κεντρική κατεύθυνση οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας προωθούν τη σημαντική περικοπή στρατιωτικών δαπανών, καθώς και την αναστολή εξοπλιστικών προγραμμάτων σ΄ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αναπτύσσοντας, παράλληλα, κοινά προγράμματα εκπαίδευσης, εξορθολογισμό της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων στις χώρες της Ε.Ε., ακόμη και τον επιμερισμό του κόστους με συνέργειες και κοινή ανάπτυξη της τεχνολογίας και της έρευνας. (www,onalert.com)

http://www.stoxos.gr/2011/09/blog-post_5320.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: