Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ: "ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"!

ΜΥΡΙΣΕ ΑΙΜΑ Ο ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ ΣΑΝ ΤΟ ΟΡΝΕΟ... Με ένα εκτενές άρθρο του στους Financial Times, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος εξηγεί πως μπορεί ο πλανήτης να αποφύγει τη νέα Μεγάλη Ύφεση, στην οποία, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια… λόγω της Ελλάδας!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σόρος, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ωθούν τον πλανήτη προς ένα νέο Κραχ με ανυπολόγιστες πολιτικές επιπτώσεις, επειδή οι αρχές στην Ευρώπη έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

«Πρέπει να επανακτήσουν τον έλεγχο και πρέπει να το κάνουν τώρα. Είναι απαραίτητο να γίνουν τρία αποφασιστικά βήματα: κατ’ αρχήν, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία δημιουργίας κοινού υπουργείου Οικονομικών στην ευρωζώνη» τονίζει ο μεγαλοεπενδυτής.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να τεθούν υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε αντάλλαγμα για πρόσκαιρη εγγύηση και μόνιμη επανακεφαλαιοποίηση.
«Η ΕΚΤ θα καθοδηγήσει τις τράπεζες, έτσι ώστε να διατηρήσουν τις πιστωτικές γραμμές τους και τα δάνεια σε κυκλοφορία, ενώ θα παρακολουθεί στενά κινδύνους που τυχόν θα αναλαμβάνουν. Τρίτον, η ΕΚΤ θα δώσει τη δυνατότητα σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να επαναχρηματοδοτήσουν προσωρινά το χρέος τους, με πολύ χαμηλό κόστος» αναφέρει.

Όπως εξηγεί ο Σόρος, με αυτά τα βήματα θα ησυχάσουν οι αγορές και η Ευρώπη θα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να σχεδιάσει μια στρατηγική ανάπτυξης, χωρίς την οποία δεν μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα χρεών.

Σύμφωνα πάντα με τον Σόρος, «επειδή θα χρειαστεί πολύς καιρός για να ολοκληρωθεί η εγκαθίδρυση ενός κοινού υπουργείου, στο μεσοδιάστημα θα πρέπει τα κράτη – μέλη να προσφύγουν στην ΕΚΤ, για να καλύψει το κενό».

«Το European Financial Stabilisation Fund δεν έχει σχηματοποιηθεί ακόμη, αλλά με την τωρινή μορφή του το νέο κοινό ταμείο είναι μόνο πηγή κεφαλαίων, ενώ το πώς θα δαπανηθούν τα κεφάλαια αυτά το αποφασίζουν τα κράτη – μέλη. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα διακυβερνητική υπηρεσία, που θα δώσει στο EFSF τη δυνατότητα να συνεργαστεί με την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της η γερμανική Βουλή και πιθανόν τα κοινοβούλια των υπόλοιπων κρατών» αναφέρει επίσης.

http://www.stoxos.gr/2011/09/blog-post_4130.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: