Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Ντόρα Μπακογιάννη: “Τουλάχιστον να συμφωνήσουμε ότι θα προσφύγουμε στην Χάγη”

Ντόρα Μπακογιάννη: “Τουλάχιστον να συμφωνήσουμε ότι θα προσφύγουμε στην Χάγη”
Ένα άρθρο στην Καθημερινή της Κυριακής για τα ελληνοτουρκικά έγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη, που κυκλοφόρησε λίγες ώρες πριν την τουρκική εισβολή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Με αυτό, απαντά σε ζητήματα διαλόγου με την Τουρκία θέτοντας δύο βασικά ερωτήματα: Εάν μπορεί να υπάρξει καλόπιστος διάλογος από τουρκικής πλευράς και εάν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση η όποια μπορεί να επιδιώξει πολιτική λύση στα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία.

Όπως καταλαβαίνετε το ενδιαφέρον εστιάζεται στο δεύτερο σκέλος του άρθρου της καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη εκτός από αδελφή του πρωθυπουργού τυγχάνει και παλαιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Τι απαντά επ΄αυτού η πρώην υπουργός εξωτερικών;

"Στο ερώτημα αν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση η οποία μπορεί να επιδιώξει επιτυχώς πολιτική επίλυση των θεμάτων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία, η απάντηση είναι ναι υπάρχει. Και είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού, με την σύμφωνη γνώμη των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων της χώρας και με τις ισχυρότατες συμμαχίες που έχει κατακτήσει διεθνώς.

Ιδιαίτερα μετά την επιτυχημένη συμφωνία με την Αίγυπτο η θέση της Ελλάδας ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο και άρα τώρα είναι η ώρα, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για την δύναμη των ελληνικών επιχειρημάτων, με εθνική συναίνεση να επιδιώξουμε την επίλυση αυτών των θεμάτων, ή τουλάχιστον να συμφωνήσουμε ότι θα προσφύγουμε στην Χάγη".

Με τον τρόπο αυτό κλείνει το κείμενό της και κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει για αλλαγή στάσεως. Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει εκφράσει θέση υπέρ της Χάγης ξανά στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ. Τον Ιανουάριο μάλιστα, με ανεπίσημη «διαρροή» της στην εφημερίδα τα ΝΕΑ η Ντόρα Μπακογιάννη, περίπου είπε ότι ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη μπορεί να σημαίνει «την απώλεια της ΑΟΖ του Καστελόριζου, ωστόσο θα μπορούσε να κατοχυρώσει δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου»...

Για όσους νομίζουν ότι αυτές είναι "προσωπικές απόψεις", κλείνουμε με την πρόσφατη δήλωση του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης.» (6 Αυγούστου 2020).
http://www.xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: