Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Στα ύψη η δημοφιλία του προέδρου Ζ.Μπολσονάρου για την αντιμετώπιση του Covid-19 - Έσωσε την οικονομία της Βραζιλίας

Στα ύψη η δημοφιλία του προέδρου Ζ.Μπολσονάρου για την αντιμετώπιση του Covid-19 - Έσωσε την οικονομία της Βραζιλίας
H δημοφιλία του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι μεγαλύτερη από ποτέ, από την έναρξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2019 και πλέον θεωρείται φαβορί για την επανεκλογή του στις εκλογές του 2022.

Οι θετικές γνώμες για τη δράση του προέδρου ενισχύθηκαν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο και ανέρχονται σε ποσοστό 37%, ενώ το ποσοστό απόρριψης μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 34%, καταδεικνύει η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha, που διεξήχθη το διάστημα 11ης-12ης Αυγούστου και την δημοσίευσε χθες το pronews.gr
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως ο Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει μεγάλες πιθανότητες να επανεκλεγεί το 2022 για μια δεύτερη θητεία.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datafolha, το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου Μπολσονάρου αποδίδεται εν μέρει στην καταβολή σε εκατομμύρια Βραζιλιάνους, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ενός μηνιαίου επιδόματος ύψους 600 ρεάλ Βραζιλίας (100 ευρώ) για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Δηλαδή οι Βραζιλιάνοι θεωρούν πως διαχειρίστηκε άριστα την κρίση του κορωνοϊού και ότι έσωσε την οικονομία της χώρας.

Σε μια χώρα όπου τα λαϊκά φτωχά στρώματα είναι πολυπληθή και έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη της εργασία, το να μην «παγώσει» η οικονομία όπως έγινε σε άλλα κράτη, θεωρείται πρωτεύουσας σημασίας.

Αντίστοιχα στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον πάει πολύ καλά παρά το 20,4% που καταγράφει μείωση του ΑΕΠ η Βρετανία για το τρίμηνο. Άλλωστε όλες οι προηγμένες χώρες έχουν εισέλθει σε πολύ μεγάλη ύφεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η τρίμηνη καραντίνα Μαρτίου-Ιουνίου, όπου όλα παρέμειναν κλειστά και η κινητικότητα των πολιτών περιορίστηκε δραματικά, οδήγησε στην καταγραφή της μεγαλύτερης ύφεσης από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά και στη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της.

Παρά την ανάκαμψη που καταγράφηκε τον Ιούνιο, συνολικά στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 20,4% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τρομακτικά είναι τα νούμερα στην απασχόληση.

Όμως καταγράφηκε ανάκαμψη που σημαίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον πέτυχε να διατηρήσει την οικονομία «ζωντανή» και άρα έτοιμη για να επανέλθει.

Στις ΗΠΑ το κλίμα τείνει σαφώς υπέρ του Τραμπ χωρίς να έχει κριθεί ακόμα κάτι, καθώς υπάρχει απογοήτευση στο σώμα των συντηρητικών των ΗΠΑ με την επιλογή της ινδο-αφρικανο-τζαμαϊκο-αμερικανίδας Καμάλα Χάρις για την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου και ως πιθανής επόμενης προέδρου των ΗΠΑ, καθώς ο Τζο Μπάιντεν είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα φτάσει στο τέλος αυτής της προεκλογικής κούρσας λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Ακόμα και οι κατά κανόνα στημένες δημοσκοπήσεις των αμερικανικών ΜΜΕ δείχνουν την διαφορά να πέφτει από τις 10 μονάδες στις 7, ενώ εάν διεξαχθεί το ντιμπέιτ των προεδρικών υποψήφιων θεωρείται βέβαιο ότι ο Ν.Τραμπ θα κατατροπώσει τον Δημοκρατικό του αντίπαλο.

Να θυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2016 δημοσκόπηση της ipsos έδινε πανεθνικά 38% στο Ν.Τραμπ και 52% στην Χίλαρι Κλίντον και όλοι θυμόμαστε ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα.
https://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: