Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Μνήμη Σπύρου Παπαγεωργίου - Αγία Τηλλυρία Αύγουστος 1964 (ΒΙΝΤΕΟ)

Μνήμη Σπύρου Παπαγεωργίου - Αγία Τηλλυρία Αύγουστος 1964 (ΒΙΝΤΕΟ)
Είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω τον μεγάλο εθνικό αγωνιστή, έναν γενναίο της πένας και του ξίφους, τον αείμνηστο Σπύρο Παπαγεωργίου.

Και κάθε μήνα Αύγουστο θυμάμαι τους στίχους του από το τραγούδι Αγία Τηλλυρία, στίχους αφιερωμένους στον βάρβαρο τουρκικό βομβαρδισμός με βόμβες ναπάλμ στα ελληνικά χωριά της Κύπρου μας, με πολλούς άμαχους νεκρούς. Στίχους εμπνευσμένους: 

“Αγία Τηλλυρία, πώς να ιχνογραφήσω τη μορφή σου
πώς να σου ιστορήσω εικόνισμα,
πώς να σε ζωγραφίσω;
Που δεν έχεις, καημένη μου,
άλλο από μαυρίλα και θάνατο.
Αύγουστος μήνας, και φωτιά, και θάνατος
Πού νάβρω χρώμα;...
Αγία Τηλλυρία σταχομαζώχτρα
και ζητιάνα μου.
Και τι να ζητιανέψεις πια
πού τάχεις όλα: τόση ζωή και τόσο θάνατο.”
Ο Σπύρος Παπαγεωργίου ήταν ένας φάρος Εθνικός και ενθυμούμαι χαρακτηριστικά την τιμή που μου είχε κάνει να είναι καλεσμένος μου στην εκπομπή “ΟΣΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ” στον τηλεοπτικό σταθμό του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου “ΤΗΛΕΤΩΡΑ”.

Τιμώντας τους αγώνες του και το αδάμαστο εθνικό του φρόνημα, τις ημέρες αυτές, που πολέμησε για την Ελλάδα στην Κύπρο, ας είναι η αναφορά αυτή ένα κουκί λιβάνι στην Μνήμη του.

Υ.Γ.: Ο Σπύρος Παπαγεωργίου Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ, «Εθνική Οργάνωση Κυπριών Αγωνιστών» και συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων κατά της Αγγλικής κατοχής.

Στην τουρκική ένοπλη ανταρσία του 1963-64, εντάχθηκε εθελοντικά στην Εθνοφρουρά και ως χειριστής πολυβόλου Βίκερς πολέμησε σε Πενταδάκτυλο και Πάφο.

Ήταν ένα από τα κορυφαία στελέχη της Ενωτικής Παρατάξεως και πολέμιος του Μακαρίου. 29 Ιουλίου του 1973 φυλακίζεται από το καθεστώς Μακαρίου.

Το 1974 κατά την εισβολή πολέμησε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ήταν από τις 15 έως τις 23 Ιουλίου 1974 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Νικολάου Σαμψών.

Κυνηγήθηκε από τον Μακάριο και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου συνέχισε την εθνική του δράση μέχρι τον θάνατό του.
http://www.xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: