Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

TO ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ 70 ΤΡΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ


Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ "παραμυθιάζει" εδώ και χρόνια την κοινή γνώμη σχετικά με το πραγματικό ύψος του δημόσιου χρέους, που είναι 70 τρισ. δολάρια και όχι 16,9 τρισ. δολάρια, αποφαίνεται ο πανεπιστημιακός Τζέιμς Χάμιλτον από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, και δεν είναι ο μόνος.

Ο Χάμιλτον υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση υπολογίζει λανθασμένα το χρέος της, εξαιρώντας ορισμένες υποχρεώσεις της όπως τις κυβερνητικές εγγυήσεις δανείων, την ασφάλεια των καταθέσεων, ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς και το κόστος άλλων κυβερνητικών πόρων. Συνυπολογίζοντας αυτά τα κεφάλαια, το συνολικό ποσό που χρωστάει η κυβέρνηση φτάνει το ιλιγγιώδες νούμερο των 70 τρισ. δολαρίων, λέει ο ίδιος. Ο καθηγητής θεωρεί ότι σημαντικές εκτός ισολογισμού δεσμεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αποτελούν τα δάνεια για τη μεταλυκειακή εκπαίδευση, η Ομοσπονδιακή Επιχείρηση Ασφάλισης Καταθέσεων και το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό Σύστημα.

"Οι μεγαλύτερες εκτός ισολογισμού υποχρεώσεις προέρχονται από την αναγνώριση του δημοσιονομικού άγχους που θα προκύψει με τη μορφή ενός πληθυσμού που γερνάει και των αυξημένων ιατρικών δαπανών" λέει ο Χάμιλτον και προσθέτει "αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές ιστορικές περίοδοι που οι εκτός ισολογισμού υποχρεώσεις κατέληξαν να έχουν αρκετά σημαντικές επιπτώσεις στον ισολογισμό".

Για παράδειγμα αναφέρει τα δημοσιονομικά προβλήματα που προέκυψαν από την κρίση αποταμίευσης και δανειοδότησης κατά τη δεκαετία του 1980. "Οι απώλειες σ' αυτά τα ιδρύματα κατέληξαν να επισκιάσουν τη δυνατότητα της πλέον ανενεργής Ομοσπονδιακής Επιχείρησης Ασφάλειας Αποταμιεύσεων και Δανείων να τιμήσει την υπόσχεσή της για την εγγύηση των καταθετών" υποστηρίζει. Το τελικό κόστος για τους φορολογούμενους ανήλθε τότε στα 124 δισ. δολάρια.

Ο Χάμιλτον δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο μόνος οικονομολόγος που υποστηρίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποεκτιμά το χρέος της. Οι ισχυρισμοί ότι το πραγματικό χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης φτάνει τα 70 τρισ. δολάρια έχουν διατυπωθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Ντέιβιντ Γουόκερ, πρώην ελεγκτής και διευθυντής της Πρωτοβουλίας για την Επιστροφή της Αμερικής, υποστήριξε το ίδιο πράγμα το 2012. Στους υπολογισμούς του ο Γουόκερ συμπεριέλαβε την αυτοχρηματοδοτούμενη Κοινωνική Ασφάλιση, την Ιατρική Περίθαλψη και τις υποσχέσεις προς τους συνταξιούχους.

Οι οικονομολόγοι Λόρενς Κότλικοφ και Σκοτ Μπερνς προειδοποίησαν σ' ένα άρθρο τους στο Forbes το 2008 τι θα μπορούσε να συμβεί αν η κυβέρνηση δεν περιορίσει τις δαπάνες της: "Ο σεισμός θα έρθει μέσα από μια κατάρρευση στην αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων καθώς οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές θα συνειδητοποιούν ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει ο Θείος Σαμ τις μελλοντικές υποχρεώσεις δαπανών είναι να τυπώσει μαζικά χρήμα. Το αποτέλεσμα θα είναι να τιναχτούν στα ύψη ο πληθωρισμός και τα επιτόκια και, κυρίως, η παρατεταμένη μείωση στην παραγωγή και στην απασχόληση. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σήμερα. Θα μπορούσε να γίνει αύριο. Αλλά θα γίνει κι εδώ όπως έγινε σε κάθε άλλη χώρα που προσπάθησε να ξοδέψει πολύ περισσότερα απ' όσα μπορούσε να πληρώσει".

Οι διαπιστώσεις του Χάμιλτον έρχονται στην επικαιρότητα την ώρα που το Κογκρέσο ετοιμάζεται για μια ακόμη μάχη σχετικά με τον προϋπολογισμό, μόλις επιστρέψουν οι βουλευτές το Σεπτέμβριο. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ετοιμάζουν τις θέσεις τους σχετικά με το χρέος, τις δαπάνες και τη μελλοντική δημοσιονομική υγεία της χώρας.

FoxNews

makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: