Από το ένατο φύλλο της Εθνικής εφημερίδας "Εμπρός" που κυκλοφορεί
Πρωτοφανή πτώση της παραγωγής ελαιόλαδου και κατά συνέπεια του αγροτικού εισοδήματος, αναμένεται στην Κρήτη. Το ελαιόλαδο, ο σημαντικότερος οικονομικός πόρος της Κρήτης (ο άλλος είναι ο τουρισμός), πρόκειται να δεχτεί μεγάλο πλήγμα φέτος, από τις περικοπές στην δακοκτονία λόγω οικονομικής κατάστασης του κράτους. Έτσι οι περισσότερες οικογένειες της μεγαλονήσου όπου έχουν κύριο ή έστω συμπληρωματικό εισόδημα από την παραγωγή ελαιολάδου, πρόκειται να αντιμετωπίσουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες τον ερχόμενο χειμώνα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών που θέτουν εκτός δακοκτονίας τη μία μετά την άλλη τις ελαιοκομικές περιοχές, δεν υπάρχει καρπός για να ψεκαστεί! Προβάλουν αυτή την δικαιολογία η οποία έχει βάση, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που είχε η Κρήτη την περίοδο της άνοιξης όπου είναι η περίοδος «δεσίματος» του καρπού και που φέτος υπήρξε αφρικανική σκόνη και νότιοι άνεμοι για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά ανεξήγητο τρόπο, με αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρότατης μείωσης των καρπών. Ωστόσο, οι κρατικές υπηρεσίες εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση «μεγαλοποιώντας» τεχνητά το πρόβλημα ως άλλος… μπαγαπόντης, αφήνοντας έξω περισσότερες περιοχές για να εξοικονομήσει χρήματα το κράτος! Πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία πενήντα χρόνια που αντιμετωπίζει η Κρήτη τόσο μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή ελαιόλαδου, όπως λένε έμπειροι γεωπόνοι και παλιοί αγρότες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης, είναι ότι στο νομό Ηρακλείου η αναμενόμενη παραγωγή φθάνει μόλις τους 20.000 τόνους, ενώ μία μέση χρονιά είναι 50.000 τόνοι. Στους νομούς Λασιθίου και Ρεθύμνης θα γίνει δακοκτονία μόλις στο 1/5 των ελαιόδεντρων! Κάπως καλύτερη εμφανίζεται η κατάσταση στο νομό Χανίων.
Εκτός δακοκτονίας η μία περιοχή μετά την άλλη
Ως γνωστό, το ζήτημα της προβληματικής καρπόδεσης και της σχινοκαρπίας έγινε το Μάιο αντιληπτό από γεωπόνους και αγρότες. Οι αγροτικές οργανώσεις μάλιστα έσπευσαν στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, όμως πήραν την απάντηση ότι ο κανονισμός δεν τους καλύπτει. Αποζημιώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατόν να καταβληθούν μόνο μέσω ΠΣΕΑ. Κάθε μέρα που περνάει η εικόνα της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη γίνεται χειρότερη. Ακόμα και οι πιο έμπειροι γεωπόνοι τρίβουν τα μάτια τους με την κατάσταση που αντικρίζουν. Στο νομό Ηρακλείου, εκτός δακοκτονίας, αφού δεν υπάρχει ελαιόκαρπος, θα μείνουν τα βόρεια παράλια σε μία απόσταση προς την ενδοχώρα περίπου 15 χιλιομέτρων. Υπάρχουν όμως και ολόκληρες περιοχές στα κεντρικά του νομού Ηρακλείου που δεν έχουν καρπούς. Οι αγρότες, για πρώτη φορά, ακούνε πώς στα χωριά τους (π.χ. στο Βενεράτο) ότι δεν θα γίνει δακοπροστασία και μένουν εμβρόντητοι! Πλήρη λίστα με τα χωριά του νομού Ηρακλείου όπου δεν θα γίνει δακοκτονία, δεν έχει ακόμα συνταχθεί, πράγμα που θα γίνει τις αμέσως ερχόμενες ημέρες. Στο νομό Λασιθίου και σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας θα γίνει δακοκτονία σε 1,6 εκατομμύρια δέντρα, επί συνόλου 5,7 εκατ. δέντρων. Ολόκληρη η αγροτική περιοχή του Αγίου Νικολάου θα μείνει εκτός, όπως και μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές των δήμων Ιεράπετρας και Σητείας. Στο νομό Ρεθύμνης θα ψεκαστούν μόνο 1 εκατομμύριο δέντρα, επί συνόλου 5 εκατομμυρίων. Εκτός δακοκτονίας βγαίνουν μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές στο Ρέθυμνο και στις υπόλοιπες θα γίνει δακοκτονία στο 50%. Κάπως καλύτερη, αλλά και πάλι εξαιρετικά δύσκολη, εμφανίζεται η εικόνα και στο νομό Χανίων όπου δεν θα γίνει ψεκασμός σε 1.350.000 δέντρα επί συνόλου 7.171.500 δέντρων.
Τεράστιο πρόβλημα για την γεωργία
Κι εκεί όμως που θα γίνουν ψεκασμοί, το πρόγραμμα της δακοκτονίας είναι «στον αέρα!». Στους περισσότερους νομούς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού για τους εργολάβους παγιδοθέτες, σε ορισμένες περιπτώσεις ο διαγωνισμός για τους εργολάβους δακοκτονίας έχει βγει άγονος, ενώ υπάρχει πρόβλημα και στην προμήθεια φαρμάκων! Όλα δηλαδή γίνονται μετ΄ εμποδίων! Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί και μεταξύ των αμπελουργών και των παραγωγών υπαίθριων κηπευτικών. Κι αυτό, διότι η δακοκτονία ωφελεί και τις υπόλοιπες καλλιέργειες, καθώς προλαμβάνει ή αντιμετωπίζει την ανάπτυξη ασθενειών και εχθρών. Φέτος που για πρώτη φορά ολόκληρες περιοχές της Κρήτης θα μείνουν εκτός δακοκτονίας, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές ως προς τις προσβολές διαφόρων εντόμων και ασθενειών σε άλλες καλλιέργειες, όπως λένε οι αγρότες.
Σταύρος Καρεφυλλάκης
http://www.xryshaygh.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου