Τα ληγμένα τρόφιμα θα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή - Θα μπορούν να έχουν λήξει έως και 3 μήνες!
- Την αποκλειστική ευθύνη για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής
- Απαγορεύεται η πώλησή τους σε χώρους ομαδικής εστίασης
- Διαβάστε ποιές είναι οι προϋποθέσεις - Τα πρόστιμα για τους παραβάτες φτάνουν τα 5.000 ευρώ
Σημείο των καιρών; Μπορεί. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πωλούνται ληγμένα προϊόντα με δόλωμα την χαμηλότερη τιμή. Και λέμε για ορώτη φορά στην Ελλάδα, γιατί αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό.
Αυτού του είδους τα προϊόντα θα ονομάζονται "περασμένης διατηρησιμότητας" και η πώλησή τους θα επιτρέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου κάτω από συγκεκριμένους όρους, όπως προβλέπεται από τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα.
Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».
Ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
α.Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
β.Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
γ.Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
http://www.newsit.gr
- Την αποκλειστική ευθύνη για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής
- Απαγορεύεται η πώλησή τους σε χώρους ομαδικής εστίασης
- Διαβάστε ποιές είναι οι προϋποθέσεις - Τα πρόστιμα για τους παραβάτες φτάνουν τα 5.000 ευρώ
Σημείο των καιρών; Μπορεί. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πωλούνται ληγμένα προϊόντα με δόλωμα την χαμηλότερη τιμή. Και λέμε για ορώτη φορά στην Ελλάδα, γιατί αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό.
Αυτού του είδους τα προϊόντα θα ονομάζονται "περασμένης διατηρησιμότητας" και η πώλησή τους θα επιτρέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου κάτω από συγκεκριμένους όρους, όπως προβλέπεται από τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα.
Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».
Ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
α.Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
β.Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
γ.Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
http://www.newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου