Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Στο Ανώτατο Δικαστήριο η άρση ασυλίας του Χριστόφια


Με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, οι δικηγόροι της οικογένειας των θυμάτων Παναγιώτη Θεοφίλου και του Αιμίλιου Πέτρου, Χρίστος Τριανταφυλλίδης, Δημήτρης Αραούζος και Αναστάσιος Αντωνίου τον καλούν να προβεί σε εκ νέου ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας για άρση της ασυλίας του Χριστόφια και συμπερίληψης του στις ποινικές έρευνες που διεξάγει η αστυνομία για την τραγική έκρηξη στο Μαρί. Αξίζει να σημειωθεί πως προηγήθηκε άλλη  επιστολή από τους κ. Αραούζο και Αντωνίου. Η δεύτερη αυτή επιστολή αποτελεί επαναδιατύπωση της πρώτης με μεγαλύτερη έκταση.


Σύμφωνα με τον Χρίστο Τριανταφυλλίδη, το θέμα της άρσης της ασυλίας του Προέδρου θα οδηγηθεί στο ανώτατο δικαστήριο προκειμένου ο Πρόεδρος - ο οποίος «είχε τον τελευταίο λόγο για καταστροφή της πυρίτιδας ή την άλλως πως η διάθεση της ώστε να παύσουν να εγκυμονούν κίνδυνοι της αυτανάφλεξης και έκρηξης» - να συμπεριληφθεί στις ποινικές έρευνες που διεξάγει η αστυνομία.

Η επιστολή αναφέρεται στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, για πρακτικό της συνάντησης της 10/08/2009 παρουσία των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Συγκοινωνιών, της Διευθύντριας του Τμήματος Τελωνείων και άλλων εκπροσώπων/λειτουργών της ΕΦ, της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η θέση του Γενικού Εισαγγελέα στο πρακτικό της συνάντησης
«Η θέση του ήταν ότι εφόσον θέση της Κυβέρνησης είναι η συνέχιση της φύλαξης του φορτίου και το Τμήμα Τελωνείων δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να συνεχιστεί η φύλαξη του φορτίου συμφώνως των οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι να ληφθούν διαφορετικές οδηγίες.»

Βάση του πιο πάνω, η επιστολή υποστηρίζει ότι το αδίκημα της ανθρωποκτονίας ή ακόμα και αυτό της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης ή επικίνδυνης ή απερίσκεπτης πράξης ή παράλειψης μπορεί να είναι και «ηθικής αισχρότητας» και «ατιμωτικό».

Η χρήση των όρων αυτών γίνεται σύμφωνα με την επιστολή για να καλύπτονται αδικήματα «όπως αυτά».

Αναφέρεται επίσης ότι το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης ή επικίνδυνης ή απερίσκεπτης πράξης ή παράλειψης κατά παράβαση του Άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα είναι αρκετό για να αρθεί η ασυλία του Δημήτρη Χριστόφια.

Σύμφωνα με την επιστολή, στην έκθεση της Αστυνομίας αποδίδεται ευθύνη σε διάφορους χρησιμοποιώντας συνεχώς την εξής φράση: «Παρέλειψε να δώσει οδηγίες», «δεν έπραξε τα δέοντα ως όφειλε για να αποφευχθεί η έκρηξη», «παρέλειψε να λάβει τα αναγκαία μέτρα, ως όφειλε», «δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει για το αποτέλεσμα των αναλύσεων.»

«Δεν έχει σημασία, σύμφωνα με τη νομολογία αν ο Πρόεδρος, ή οποιοσδήποτε άλλος δεν εκτίμησε ορθά τον κίνδυνο του θανάτου (που εν πάση περιπτώσει κατ’ εμάς τον εκτίμησε πλήρως και ορθά λόγω του προφανούς κινδύνου και των ενημερώσεων του) αλλά σημασία έχει μόνο αν ο κίνδυνος αυτός θα ήταν προφανής προς ένα λογικό άνθρωπο στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τους εύρους ενημέρωσης και αντίληψης του», αναφέρει η επιστολή.

Πλέον οι δικηγόροι των συγγενών, αναμένουν την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα και επί της ουσίας το θέμα θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: