Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Αποδεικνύεται η ελληνική καταγωγή των Φιλισταίων

Από τα τέλη του προ-προηγούμενου αιώνα, του 19ου, ένα από τα πολλά αινίγματα της Ιστορίας που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα είναι και η προέλευση και καταγωγή των Φιλισταίων.
Οι Φιλισταίοι ήταν ένας πολεμικός λαός που κατοικούσε στην Μέση Ανατολή, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι αποτελούν μέρος των «Λαών της Θάλασσας», της πολεμικής ομάδας που περί τα τέλη του 13ου π.Χ. αιώνα επέδραμαν στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή. Τους ταυτίζουν με τον λαό με την ονομασία Πελεσέτ η οποία αναγράφεται σε αιγυπτιακές πινακίδες που αναφέρονται στον κάθε λαό που τους επιτέθηκε ξεχωριστά, θεωρούν ότι κατάγονται από την Καφθόρ, ένα νησί που ταυτίζεται με την Κρήτη. Σε αυτό συνηγορούν και οι γραφές των Εβραίων με τους οποίους βρίσκονταν σε συνεχή αντιπαλότητα, στις οποίες οι Φιλισταίοι θεωρούνται αλλόφυλοι Κρήτες και γενικότερα επικρατούσε η άποψη ότι οι Φιλισταίοι έχουν απώτερη ελληνική καταγωγή.
Πέρασε όμως ο καιρός της αρχαιολογικής σκαπάνης και των τεχνουργημάτων της κεραμικής, τα οποία μπορεί και να βρέθηκαν σε κάποια περιοχή λόγω εισαγωγής, και ήρθε ο καιρός του DNA. Τώρα δεν συγκρίνουμε ευρήματα αλλά γονίδια, αυτό έκαναν και οι ερευνητές με επικεφαλής μία αρχαιογενετίστρια Ισραηλινής καταγωγής, την Μίχαλ Φέλντμαν από το γερμανικό ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και εξέτασαν σκελετούς που βρέθηκαν στην πρωτεύουσα των Φιλισταίων, την Ασκάλωνα ακόμα και νεογέννητων που είχαν ταφεί στα υπόγεια των οικιών. Το πόρισμα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Advance αναφέρει ότι οι Φιλισταίοι μετανάστευσαν στην Μέση Ανατολή από τα Δυτικά, από την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και τα νησιά του.
Εδώ και χρόνια αυτήν την άποψη υποστήριζε με σθένος στα βιβλία του ο Ιστορικός και συγγραφέας Γεώργιος Γεωργαλάς.
https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: