Οι οφειλόμενες αποζημιώσεις της Τουρκίας σε εγκλωβισμένους και συγγενείς αγνοουμένων, βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της Τέταρτης Διακρατικής Προσφυγής, έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατ. με τους τόκους, λέει η Λευκωσία. Ζητά από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να υιοθετήσει στην ερχόμενη συνεδρία της, τον Ιούνιο, ενδιάμεση απόφαση, ως ένδειξη αποδοκιμασίας για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά και για να πειστεί η Άγκυρα να εκπληρώσει τις αδιαμφισβήτητες, όπως λέει, υποχρεώσεις της.
Όπως γραφεί το offsite.com.cy, σε υπόμνημά της προς το Στρασβούργο, ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής μεταξύ 4 και 6 Ιουνίου, η κυπριακή κυβέρνηση απαντά και σε πρόσφατο τουρκικό υπόμνημα, στον οποίο, όπως λέει, η Άγκυρα αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα των αποζημιώσεων ενώ κάνει λόγο για «πρόγραμμα ‘τουρκοποίησης’ το οποίο συνεχίζει να αποστερεί από τους Ελληνοκύπριους τα δικαιώματά τους, καθιστώντας κάθε πιθανότητα αποκατάστασης [των περιουσιών τους] μηδαμινή».
Στο 17σέλιδο υπόμνημα για τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων, η Λευκωσία σημειώνει τη συνεχιζόμενη ενθάρρυνση για πώληση και εκμετάλλευση ε/κ κατοικιών και περιουσιών στα κατεχόμενα και την αποτυχία της Τουρκία να λάβει μέτρα για να δώσει τέλος σε αυτή την συμπεριφορά.
Παράλληλα, λέει ότι αναμένει στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής να ληφθεί απόφαση, στην οποία θα εκφράζεται σοβαρή ανησυχία για το γεγονός ότι η άνευ όρων υποχρέωση για καταβολή των αποζημιώσεων που επιδίκασε το ΕΔΑΔ τον Μάιο του 2014 έχει παραμεληθεί για χρόνια, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Επιτροπής προς τις τουρκικές αρχές.
Καλεί επίσης την Επιτροπή να υιοθετήσει μια ενδιάμεση απόφαση, με την οποία θα ζητείται από τις τουρκικές αρχές να καταβάλουν χωρίς καθυστέρηση την αποζημίωση που επιδίκασε το Δικαστήριο σε αυτές τις υποθέσεις.
Παράλληλα, η Λευκωσία αναμένει ότι στην απόφαση της Επιτροπής Υπουργών θα επαναβεβαιώνεται ότι η μεταβίβαση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα (περιλαμβανομένης της ‘πώλησης’, ‘εκμίσθωσης’ και ‘υποθήκευσης’) ή η ανοικοδόμηση επί των περιουσιών αυτών χωρίς τη συγκατάθεση των νόμιμων ιδιοκτητών, συνιστά διαρκή παραβίαση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων και παραβιάζει την αρχική απόφαση του Δικαστηρίου.
Επίσης, η Λευκωσία αναμένει από την Επιτροπή Υπουργών να ζητήσει να παρθούν άμεσα μέτρα για σταματήσουν οι μεταβιβάσεις περιουσιών και η ανοικοδόμηση, καθώς και να παύσει άμεσα η ενθάρρυνση ή προώθηση των πωλήσεων ή της χρήσης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα χωρίς τη συγκατάθεση των Ε/κ ιδιοκτητών. Ζητά τέλος από την Επιτροπή να συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα.
Στο υπόμνημα αναφέρεται εξάλλου ότι σύμφωνα με τη Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών, η οφειλόμενη αποζημίωση των €90 εκ. που επιδικάστηκε το 2014, σε συνέχεια της απόφασης του 2001 για την Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή, είχε ανέλθει με τους τόκους σε €103.493.835,62 μέχρι τις 13 Μαρτίου 2019. Η Λευκωσία υπενθυμίζει ότι για σχεδόν ένα χρόνο η Τουρκία έχει σταματήσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή Υπουργών για ζητήματα που άπτονται της Κύπρου, ενώ λέει ότι για πάνω από πέντε χρόνια η Τουρκία κατά τρόπο «κυνικό και σκόπιμο» όχι μόνο δεν έχει καταβάλει την αποζημίωση, αλλά ούτε καν έχει καθορίζει ένα σχέδιο αποπληρωμής ή έχει ενημερώσει την Επιτροπή για την πρόοδο προς την κατεύθυνση αυτή.
«Η κατάσταση είναι, ωστόσο, χειρότερη από αυτό», συνεχίζει το κυπριακό υπόμνημα, λέγοντας πως μαζί με την αδράνεια της Άγκυρας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η «συνενοχή της για την παράνομη πώληση ή εκμετάλλευση ε/κ κατοικιών και περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές». «Η Τουρκία συνεχίζει ενεργά την προσπάθειά της για δημιουργία μη αναστρέψιμης de facto κατάστασης που θα παρεμποδίζει την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στις περιουσίες τους» στα κατεχόμενα, ενάντια στην απόφαση του 2014, αναφέρεται.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το κυπριακό υπόμνημα και σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας (ΕΑΙ) στα κατεχόμενα, Αϊφέρ Ερκμέν, όπως μεταδόθηκαν από τ/κ ΜΜΕ, περί «τουρκοποίησης» εκτάσεων γης, αλλά και της ανάγκης να «τουρκοποιηθεί» η ε/κ γη στην οποία είναι χτισμένα τα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα.
Όσον αφορά τη λειτουργία της ίδια της ΕΑΙ, η κυπριακή Κυβέρνηση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε υπόνοιες ότι οι αποφάσεις της δεν μπορούν να εφαρμοστούν καν, βάσει δημοσίων δηλώσεων του προέδρου της. Για τις 11 αποφάσεις της ΕΑΙ για άμεση αποκατάσταση ε/κ περιουσιών, λέει τέλος ότι αυτές αφορούν μόλις το 0,014% της έκτασης των κατεχομένων, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Τουρκία παραμένει σιωπηλή ως προς το αν εφαρμόστηκαν αυτές οι αποφάσεις.
Με δεύτερο 13σέλιδο υπόμνημά της προς το Στρασβούργο, η Λευκωσία ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να εκφράσει σοβαρή ανησυχία για το ότι η Τουρκία έχει παραμελήσει την άνευ όρων υποχρέωσή της για καταβολή αποζημιώσεων στις 33 υποθέσεις της ομάδας «Ξενίδη-Αρέστη», που αφορά κατεχόμενες περιουσίες, αλλά και στην υπόθεση «Βαρνάβα εναντίον Τουρκίας» που αφορά αγνοούμενους.
Και στην περίπτωση αυτή, η Κύπρος ζητά από την Επιτροπή Υπουργών την υιοθέτηση ενδιάμεσης απόφασης, ζητώντας άμεση αποπληρωμή των αποζημιώσεων, ενώ θέλει επανεξέταση των υποθέσεων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, η Λευκωσία θέτει μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν τις περιουσίες της στα κατεχόμενα, στα οποία, όπως λέει, η Τουρκία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις ενώπιον της Επιτροπής. Η Επιτροπή Υπουργών θα πρέπει να επανεξετάσει τα ατομικά μέτρα της κ. Λοϊζίδου μόλις η Τουρκία δώσει απαντήσεις και αρχίσει ξανά να συνεργάζεται πλήρως με το θεσμικό όργανο, συμπληρώνει η Λευκωσία. Αναφέρει τέλος και το εκκρεμές ζήτημα της αποζημίωσης της κ. Λοϊζίδου για απώλεια χρήσης της περιουσίας της κατά την περίοδο 1987-1990.
Επιστολή στο Στρασβούργο έστειλε σήμερα και ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, κάνοντας αναφορά στην υπόθεση της Ανδριανής Ιωάννου, για την οποία η Άγκυρα είχε ζητήσει προ ημερών το κλείσιμό της μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον της ΕΑΙ.
Αναφέρεται στην αναποτελεσματικότητα της επιτροπής, λέγοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που έχει κατατεθεί έφεση από την πλευρά της πελάτισσάς του, κάτι που όπως λέει, επιβεβαιώνεται και από την έφεση στην οποία προχώρησε και η τουρκική πλευρά στις 6 Μαΐου. Ζητά τέλος να μην κλείσουν τα ατομικά μέτρα μέχρι την εκτέλεση της απόφασης της ΕΑΙ.
https://www.cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου