Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Στις 11 Μαΐου αποφασίζει ο Αρειος Πάγος για τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές

XRYSIAYGY

Από τον Αρειο Πάγο περνά η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται για μία από τις θεωρητικά τυπικές δεσμεύσεις που προβλέπει ο σχετικός νόμος, αν και αυτή τη φορά η σχετική απόφαση μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

Ο έλεγχος των καταστατικών των κομμάτων είναι τυπικός, αν και έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν να απαγορευθεί σε κάποιο η συμμετοχή στις εκλογές, μόνο που οι λόγοι ήταν εντελώς διαφορετικοί από την προκειμένη περίπτωση. Τώρα, το Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου καλείται να αποφασίσει για το αν μπορούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση να μετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές, ενώ μία εβδομάδα αργότερα θα πρέπει να κριθεί το αν η ΧΑ και το παρακλάδι της, η Εθνική Αυγή, μπορούν να μετάσχουν στις ευρωεκλογές.
Πολιτικοί παράγοντες και ανώτατοι δικαστικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον οι μία από δύο σχετικές αποφάσεις θα είναι θετική, όπως αναφέρει το «Βήμα». Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την εκλογική νομοθεσία και κυρίως από το νόμο 4255/14, η προθεσμία για να κατατεθούν οι εκλογικοί συνδυασμοί των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών λήγει σήμερα, Κυριακή, τα μεσάνυχτα.
Στη συνέχεια, ως τις 3 Μαΐου, το Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου θα πρέπει να έχει αποφασίσει αν οι συνδυασμοί είναι έγκυροι. Δηλαδή αν ο Ηλίας Κασιδιάρης μπορεί να διεκδικήσει το Δήμο Αθηναίων, ο Ηλίας Παναγιώταρος την Περιφέρεια Αττικής ή ο Αρτέμης Ματαθιόπουλος τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Απόφαση στην οποία μπορεί να παίξει ρόλο και το αν έως τότε η Βουλή θα έχει εγκρίνει την άρση ασυλίας όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, όπως έχουν ζητήσει οι ανακριτές.
Η ίδια διαδικασία θα γίνει και για τις ευρωεκλογές, με μία εβδομάδα διαφορά. Στις 4 Μαΐου λήγει η προθεσμία των κομμάτων για την κατάθεση των ευρωψηφοδελτίων τους. Ως τις 11 Μαΐου το Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου θα πρέπει να αποφασίσει αν μπορούν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή και η Εθνική Αυγή. Πηγές του «Βήματος» εκτιμούν πως ο Αρειος Πάγος θα εκδώσει την ίδια απόφαση και για τα δύο κόμματα, θεωρώντας τα ένα και το αυτό.
Οι σχετικές αποφάσεις θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνέπειες. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν στην εφημερίδα πως εκτιμούν ότι δεν θα ωφεληθεί η ΝΔ. Συγκεκριμένα, υπολογίζουν ότι αν δεν επιτραπεί η συμμετοχή της ΧΑ στις περιφερειακές εκλογές και επιτραπεί στις ευρωεκλογές, τότε το ποσοστό της θα εκτιναχθεί. Αν πάλι απαγορευθεί σε όλες, τότε οι οργισμένοι ψηφοφόροι και οπαδοί τους «θα ψηφίσουν ότι θα μας πονέσει περισσότερο», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.
http://www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: