Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Εκβιασμοί και «βέτο» από ΗΠΑ για την πώληση της ΔΕΠΑ σε Ρώσους



Η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής της ΔΕΣΦΑ, αποτελεί ξεκάθαρα πεδίο της αντιπαράθεσης μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών συμφερόντων επί ελληνικού εδάφους, με φόντο τις διεθνείς εκτιμήσεις για τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια. Οι εκβιασμοί από την Ουάσινγκτον στην Ελλάδα ήρθαν μέσω του Έρικ Ρούμπιν που επισκέφθηκε τη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα. Ο βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήρθε έχοντας στην ατζέντα του θέματα γεωπολιτικής σημασίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κεφάλαιο» το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ μετέφερε δύο μηνύματα στις άτυπες επαφές που είχε με την κυβέρνηση στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται πως στις 12 Απριλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της εταιρείας αερίου και οι ΗΠΑ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να την αποκτήσουν οι Ρώσοι, αφού με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν πρόσβαση στη Μεσόγειο. Έτσι το πρώτο μήνυμα που έφτασε στη χώρα μας από τις ΗΠΑ ήταν «μην δώσετε την ΔΕΠΑ στη Ρωσία». Η Ουάσινγκτον θεωρεί πως στόχος της Ρωσίας είναι να μπορέσει να διατηρήσει τις μονοπωλιακές συνθήκες της αγοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη συγκριτικά με τις αγορές τις κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, όπου υπάρχουν και εναλλακτικοί προμηθευτές. Το δεύτερο μήνυμα που ήρθε από τις ΗΠΑ έχει να κάνει με την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία όπως λένε θα δημιουργήσει μία αναίτια ένταση, θα διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα το θέμα ο κ. Ρούμπιν το συζήτησε και με τον Τσίπρα, επισημαίνοντας «πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να προχωρήσουν οι απαραίτητες διεργασίες που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης, χωρίς οι διεργασίες αυτές να θεωρηθούν ως μονομερείς(!) κινήσεις» ή με απλά λόγια συνεκμετάλλευση..
http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: