Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

8ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ, ΕΚΛΕΨΕ ΚΕΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ!


paidi-keri-diavazei
Στα όριά της βρίσκεται η κοινωνία του Έβρου, με την οικονομική κρίση να έχει απλώσει τα «πλοκάμια» της σε όλους τους τομείς. Η αγορά παραμένει απελπιστικά παγωμένη, η ανεργία βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη και η εγκληματικότητα αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Μάλιστα, πιο πρόσφατη και τρανταχτή απόδειξη ότι η κρίση δεν κάνει διακρίσεις και επηρεάζει όλες τις ηλικίες, η περίπτωση ενός 8χρονου από την Αλεξανδρούπολη που αναγκάστηκε να κλέψει κεριά από εκκλησία, μια και στο σπίτι του, όπως είπε, δεν έχουν πια ηλεκτρικό ρεύμα...
Τραγικές, καθημερινές ιστορίες
Θέμα συζήτησης έγινε τις τελευταίες ημέρες η ιστορία ενός 8χρονου αγοριού που συνελήφθη να έχει στην κατοχή του κεριά, τα οποία όπως είπε πήρε από εκκλησία, καθώς στο σπίτι του η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα. Σύμφωνα με αναγνώστες της εφημερίδας μας, τον 8χρονο παρατήρησαν περαστικοί, σε κεντρικό σημείο της πόλης, να κραδαίνει κεριά, τα οποία, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, αφαίρεσε από εκκλησία. «Δεν έχουμε στο σπίτι μας ρεύμα, μας το έκοψαν, και δεν μπορώ να διαβάσω για το σχολείο», είπε στους περαστικούς, αφήνοντάς τους άφωνους. Και δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική περίπτωση... Πριν λίγες ημέρες, η πρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ Έβρου Κική Γιαννάτου έλεγε στην εφημερίδα μας για το πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τη σχολική ζωή. Το πιο πρόσφατο θέμα που έχει ανακύψει, αφορά στις εκπαιδευτικές εκδρομές των μαθητών που οργανώνονται αυτό το διάστημα. Υπάρχουν οικογένειες, ιδιαίτερα όσες έχουν δύο μαθητές σε γυμνάσιο ή/και λύκειο, που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα. Άλλες οικογένειες αδυνατούν να στείλουν το παιδί τους σε κάποιο φροντιστήριο, και με την ενισχυτική διδασκαλία να έχει σταματήσει, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Πέρα από όλα αυτά, οι όποιες εντάσεις δημιουργεί αυτή η κατάσταση στο οικογενειακό περιβάλλον, αρκετές φορές, μεταφέρεται και μέσα στο σχολείο. Διότι, ως γνωστόν, η φτώχεια φέρνει γκρίνια...
Παγωμένη αγορά
Αν και βρισκόμαστε σε περίοδο εκπτώσεων και η κίνηση στην αγορά έχει κάπως αυξηθεί, δύσκολα θα ακούσει κανείς επαγγελματία να είναι ικανοποιημένος από τον τζίρο του. Έχει άλλωστε προηγηθεί ένα πολύ δύσκολο 2012, κατά τη διάρκεια του οποίου, τα λουκέτα στην αγορά μας αυξήθηκαν δραματικά, ενώ, αντιθέτως, ο τζίρος μειώθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Οι επαγγελματίες, με την αδυσώπητη φορολογία και τα άδεια πορτοφόλια των καταναλωτών, έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να επιβιώσουν κατεβάζοντας τις τιμές στα όρια του κόστους και καταφεύγοντας στις προσφορές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Ωστόσο, ίσως το μόνο θετικό σε όλο αυτό το κλίμα, να είναι το γεγονός ότι το καταναλωτικό κοινό της πόλης, είτε λόγω ανάγκης, μια και η τιμή της βενζίνης δεν επιτρέπει μετακινήσεις προς γειτονικές πόλεις ή χώρες για ψώνια, είτε λόγω επιθυμίας για στήριξη προς την ντόπια αγορά, προτιμούν τα δικά μας καταστήματα για τις λιγοστές αγορές τους.
Δυσθεώρητη ανεργία
«Στον Έβρο προκόβει μόνο η ανεργία. Βαρεθήκαμε να φωνάζουμε ότι η πολιτική της λιτότητας είναι ο φαύλος κύκλος που αναπαράγει την ανεργία και την φτώχεια», δήλωσε πριν λίγες μέρες στην Ε.Ρ.Α.Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου κ.Απόστολος Γκιγκούδης σχολιάζοντας τα στοιχεία για την έκρηξη της ανεργίας που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. «Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι στην τρίτη θέση με ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 28,5%», είπε ο κ. Γκιγκούδης υποστηρίζοντας ότι, «αυτό το ποσοστό δεν είναι το πραγματικό καθώς υπάρχουν άνεργοι οι οποίοι δεν έχουν γραφεί στον ΟΑΕΔ».
«Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ πριν από 1,5χρόνο έλεγε ότι θα έχουμε 1.200.000 ανέργους και όλοι μας χλευάζανε και μας έλεγαν υπερβολικούς. Σήμερα βλέπουμε ότι ο αριθμός αυτός μεγαλώνει φτάνοντας το 1.350.000 ανέργους» σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, «δεν υπάρχει μαγικό «κουμπί» για να το πατήσουμε και να το αλλάξουμε όλο αυτό».
Καλά κρατεί η εγκληματικότητα
Συγκλόνισε όλο τον Έβρο η κλοπή που έγινε αντιληπτή τη Δευτέρα σε κεντρικό κοσμηματοπωλείο της Αλεξανδρούπολης, με τη μέθοδο του ριφιφί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η λεία των δραστών ανέρχεται σε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται με απόλυτη μυστικότητα.
Τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων, αλλά και ληστείων είναι συνεχή, άλλο ένα σημείο των καιρών και της κρίσης. Πιο πρόσφατο συμβάν, αυτό της ληστείας σε περίπτερο της Αλεξανδρούπολης, το βράδυ της Τετάρτης! Πρόκειται για το περίπτερο στις γραμμές του Μαρινόπουλου, όπου ο δράστης απείλησε την υπάλληλο με μαχαίρι, λίγο μετά τις 9 βράδυ. Ο δράστης είχε καλά καλυμμένο το πρόσωπό του και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες διέφυγε με μηχανή μικρού κυβισμού από το σημείο, αποσπώντας ό,τι περιείχε το ταμείο. (Εφημερίδα «Η Γνώμη»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: